Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Inca de la o varsta frageda, copilul tinde sa dezvolte o legatura speciala cu una dintre jucarille sale preferate. Jucariile pot fi perfecte pentru amuzamentul celui mic, insa pot avea si un rol educativ deosebit. Joaca este considerata a fi o activitate primordiala pentru cel mic, activitate ce ii poate influenta capacitatea de dezvoltare. Jucariile ajuta copilul sa interactioneze cu obiecte, distrandu-se si dezvoltand in acelasi timp capacitati motorii si cognitive.

Inteligenta emotional a celui mic este de asemenea influentata de dezvoltarea normala in aceasta perioada din viata. In foarte multe cazuri, incepand de la varsta de 8-9 ani, jucaria preferata a celui mic devine un obiect deosebit de important. Intre cei doi se creaza o legatura foarte puternica, care dureaza pana la varsta de 6-7 ani. In unele cazuri poate dura si mai mult.

Jucaria aceasta are rolul de a alina plansetele celui mic, de a il ajuta sa doarma sau de a ii alina dorul de mama. In lipsa acestei jucarii, copilul poate refuza sa doarma sau sa se opreasca din plans. Desigur, o mare perioada a vietii, copilul ramane nedespartit de aceasta jucarie.

Psihologii explica aceasta legatura puternica prin prisma faptului ca cel mic se simte in siguranta cand se afla langa jucaria preferata. Parintii trebuie sa inteleaga ca cel ce va alege aceasta jucarie deosebita este cel mic.

Normal, intr-o anumita masura, parintii ii pot influenta decizia catre o jucarie mai putin voluminoasa, simplu de transportant si care poate fi curatata cu usurinta, precum o jucarie de plus sau o papusa.

De asemenea, este important de stiut ca tot copilul va fi cel ce va lua decizia asupra momentului despartirii de aceasta jucarie preferata. Despartirea nu inseamna neaparat abandonarea ei totala, dar poate insemna eliminarea dependentei de acesta jucarie. Pana ce acest moment intervine natural, parintii nu trebuie sa incerce sa desparta copilul de jucaria pe care el o adora. Copilul trebuie lasat sa ia jucaria preferata cu el oriunde merge. Nu trebuie sa i se interzica sa doarma cu aceasta jucarie de care se ataseaza. Multi specialisti considera ca atasamentul izvoraste din tendinta celui mic de a imita actiunile parintilor.

 

Jucaria, in acest context, este considerata de cel mic ca fiind propiul sau copil. Probabil de aceea papusa bebelus este cat se poate de populara. Ea poate ajuta copilul sa dezvolte capacitatea de a avea grija de jucaria sa.

Joaca este una dintre principalele modalitati in care coplilul dobandeste capacitati noi. Prin joaca, acesta interactioneaza cu obiecte, dar si cu alte persoane, ceea ce contribuie la buna dezvoltare a celui mic.

Desigur, supravegherea celui mic este deosebit de importanta atunci cand vine vorba de joaca, mai ales in primii ani de viata, in care accidentele pot aparea cu usurinta. Totusi, parintii trebuie sa le ofere celor mici posibilitatea de a descoperi ei singuri cat mai multe lucruri.

Jucariile adecvate si preferate de cel mic vor varia de la caz la caz. In orice situatie, cel mic trebuie lasat sa faca singur alegerea. Desigur, parintii sunt sfatuiti sa achizitioneze jucarii adaptate varstei celui mic si care ofera siguranta.