Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-5 Ani)-Click Aici

Fiecare cultura are propriile sale obiceiuri. Desigur, aceste obiceiuri sunt pastrate si in preajma sarbatorilor. Perioada sarbatorilor de iarna este de cele mai multe ori descrisa ca cea mai frumoasa perioada a anului.

Sarbatorile incep acum cu Mos Nicolae, care aduce cadouri tuturor micutilor care au fost cuminti. Mos Nicolae este celebrat peste tot in lume si cu siguranta traditiile care inconjoara aceasta sarbatoare difera de la o cultura la alta.

Mos Nicolae in Romania

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae apare ca un batran cu barba alba, calare pe cal alb. Mos Nicolae nu este niciodata vazut de cei mici atunci cand le lasa cadourile in cizmulite.

De fapt, Mosul trece doar pe la copilasii care dorm cuminti in asteptarea sa. Traditia merge mai departe si spune ca Mos Nicolae se uita pe fereastra inainte de a le lasa micutilor cadorile minunate.

Micutii isi pregatesc cizmele pentru venirea Mosului. Dar, Mosul le va lasa doar o nuielusa copiilor care nu au fost cuminti.

Asteptarea lui Mos Nicolae in Germania

In traditia Germana, Mos Nicolae este imaginat ca un batran ce poarta un sac si o nuielusa in mana. Aici, micutii nu isi pregatesc doar ghetutele in asteptarea Mosului, ci ei ii scriu lui Mos Nicolae o scrisorica pentru a ii spune ce isi doresc sa primeasca in acest an.

Mai mult decat atat, copii pregatesc cativa morcovi pentru caii mosului. Mosul stie daca micutii au fost cuminiti in anul ce a trecut intrucat el are un caiet in care sunt trecute toate faptele celor mici.

Copii rai primesc doar nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, traditia de Mos Nicolae este putin asemanatoare cu cea de Craciun.

Micutii se costumeaza in Mos Nicolae si pleaca la colinda, primind dulciuri sau alte daruri.

Traditia de Mos Nicoale in Olanda

In Olanda, Mosul vine pe apa. Traditia din aceasta tara spune ca Mosul ajunge la micuti din Spania, pe mare. Aici, Mos Nicolae nu vine singur, ci este insotit de Zwarte Piet, care il ajuta pe Mos sa imparta daruri la cei mici.

Mos Nicolae nu ocoleste pe nimeni si are o lista cu micutii care au fost cuminti. Copilasii rai sunt luati de Mos cu el inapoi in Spania.

Mos Nicolae in traditia Franceza

In Franta, Mos Nicolae este asteptat cu mare drag de micuti. Aici, Mosul este intampinat cu morcovi si zahar pentru calutii sai, dar si cu un pahar de vin care sa ii potoleasca setea Mosului dupa drumul lung. In Franta micutii primesc cadouri precum ciocolata, turta dulce, dar si fructe.

Sarbatoarea lui Mos Nicolae aici este aproape la fel de importanta ca cea a lui Mos Craciun. Francezii trimit cadouri si scrisori pentru a ura sarbatori fericite celor dragi.

In alte regiuni ale tarii, traditia indica ca Mos Nicolae este insotit de Pere Fouettard, care ii mustra pe copiii rai, in timp ce Mosul lasa daruri micutilor care au fost cuminti tot anul.

 

In diferite traditii, Mos Nicolae este intruchipat altfel. Uneori Mosul imparte cadouri micutilor singur, pe cand in alte cazuri are ajutoare.

Totusi, Mosul aduce intotdeauna cadouri copiilor care au fost ascultatori, in timp ce copii care au fost rai nu primesc decat o nuielusa. Mos Nicolae o sa vina in cateva zile!

Micutul tau a fost cuminte?