Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Implinirea primului anisor este un eveniment foarte important, atat pentru cel mic, cat si pentru parinti. Totusi, parintii trebuie sa stie ca aceasta este de fapt varsta marilor schimbari in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea bebelusului.

In cele mai multe cazuri, varsta de 12 luni este momentul cand cel mic face primii pasi independent, fara a avea nevoie de ajutor. Copilul devine dornic sa se hraneasca singur si intr-o oarecare masura dezvolta autonomie.

Mamicile trebuie sa stie ca la implinirea unui an consultul medical al celui mic este obligatoriu. Acest consult este necesar si in cazul in care copilul este sanatos si nu prezinta nici un motiv de ingrijorare.

Primii pasi

Majoritatea copiilor fac primii pasi la aceasta varsta. Chiar din prima saptamana dupa sarbatorirea frumoasei varste de un an, cel mic iti poate face o surpriza facand primii pasi independent. La aceasta varsta copilul tinde sa mearga pe varfuri, cu talpile usor departate. Nu este nici un motiv sa te ingrijorezi, fiind foarte normal ca cel mic sa nu poata face prea multi pasi de unul singur.

 

Independenta

Incepand cu aceasta varsta, cel mic reuseste sa prinda cu manuta obiecte, inclusiv jucarii. Jucariile devin cat se poate de interesante pentru cel mic, care va tinde sa le arunce pe jos.

Jucariile de plus, micute, sunt recomandate pentru aceasta perioada, deoarece sunt mai usor de utilizat. Desigur, jocuri cu cutii sau containere ce pot fi rasturnate sunt cat se poate de interesante.

Copilul la un an are destul de multa energie. Mamicile trebuie sa ii supravegheze pe cei mici permanent, deoarece acestia se vor aventura in tot felul de locuri.

Este indicat ca cel mic sa fie lasat sa foloseasca singur tacamurile lui speciale, cu care nu se poate rani. Acesta are un rol important in stimularea independentei, chiar daca poate insemna aruncarea mancarii in toate partile.

 

Somnul

La un an, copilul trebuie sa doarma toata noaptea, de regula fara nici un fel de intreruperi. Pe de alta parte, aceasta este perioada cand cel mic va arata cea mai multa rezistenta la somnul de dupa-amiaza.

Deoarece cel mic devine mai activ, va dori sa stea cat mai mult timp treaz. Totusi, somnul de dupa-amiaza ramane important, pana la varsta prescolara.

 

Alimentatia

Incepand cu un an, mamicile pot introduce o serie de alimente noi in meniul celui mic. Acestea includ laptele de vaca, graul, ouale, sucul de citrice sau alunele. Un aliment nou trebuie inclus treptat in alimentatie.

Copilul trebuie urmarit cu atentie, la fel si felul in care organismul lui reactioneaza. Se poate ca cel mic sa nu tolereze alimentele noi, in acest caz ele trebuid evitate pana cel mic le va putea tolera.

 

Desi majoritatea copiilor prefera sa primeasca laptele cu biberonul si dupa varsta de un an, este recomandat sa se renunte la acesta treptat. Mancarurile condimentate nu trebuie sa faca parte din dieta celui mic. Slanina, pestele afumat sau muraturile nu sunt adecvate pentru un copil la aceasta varsta.

 

De asemenea, se recomanda evitarea fasolei uscate sau verzei acre. Copilul mic nu are nevoie de sare in mancare, de aceea este mai bine sa o eviti. Copiii in varsta de un an care stiu sa mestece bine pot primi si paine proaspata.

 

Anxietatea la despartirea de fiinta de care cel mic este apropiat, in cele mai multe cazuri mama, mai poate fi prezenta la varsta de un an. Aceasta poate fi redusa ajutandu-l pe cel mic sa fie mai independent.