Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Testul GuthrieTestul Guthrie, cunoscut si drept testul de sange din calcaiul lui bebe este un test recomandat de toti specialistii. Acest test urmareste sa descopere anumite boli grave de care bebele poate suferi.

Testul nu este foarte greu de realizat. Tot ceea ce el presupune este inteparea calcaiului micutului pentru a lua o mostra de sange.

Analiza va testa micutul de prezenta unor boli extrem de serioase. Ele includ fenilcetonuria si hipotiroidismul congenital.

Aceste boli sunt greu de depistat si pot trece neobservate cu usurinta. Cand acest lucru se intampla, chiar dezvoltarea sanatoasa a copilului poate fi pusa in pericol.


Testul Guthrie se realizeaza undeva intre 6 zile si doua saptamani de viata. Micutului tau trebuie sa ii se ia mostra de sange in acest interval de timp.

Exista si cazuri cand medicii recomanda ca bebele sa fie supus analizei mai repede, undeva la 3-4 zile. Nu trebuie sa te sperii, intrucat aceasta nu este o problema.

Ceea ce trebuie sa stii este ca acest test este gratuit in orice spital pentru bebelusi, dar este si un test obligatoriu.


Testul nu prezinta niciun fel de risc pentru sanatatea micutului tau, deci nu exista motiv de ingrijorare. Testul nu este realizat doar pentru a descoperi fenilcetonuria sau hipotiroidismul congenital.

Totusi, aceste doua boli raman cele mai periculoase pentru cel mic. Cele doua boli trebuie desoperite la timp, tocmai de aceea acest test a fost introdus in sistemul de sanatate ca un test obligatoriu si gratuit.


Ce este fenilcetonuria?
Daca termenul acesta nu iti este deloc comun, trebuie sa stii ca fenilcetonuria este o boala genetica, foarte grava. Aceasta boala este si foarte rara, intrucat ea afecteaza in medie unul din 10000 de bebelusi.

Daca boala nu este depistata la timp, cel mic poate dezvolta probleme extem de grave, chiar deteliorarea creierului si retard mental.

Bebelusii care sufera de aceasta boala dezvolta probleme in metabolizarea unui anumit acid care se gaseste in alimentele bogate in proteine. In cazul in care cel mic sufera de aceasta boala, ii se recomanda o dieta speciala pentru a se putea dezvolta sanatos.


Ce este hipotiroidismul congenital?
La fel ca si fenilcetonuria, aceasta boala este una extrem de rara. Totusi, ceva mai comuna decat fenilcetonuria, hipotiroidisum congenital este depistat in 3 din 10000 de copii.

Atunci cand bebele sufera de aceasta boala el dezvolta o deficienta a unui homon vital pentru crestere. In consecinta, dezvoltarea mentala a copilui ce sufera de hipotiroidismul congenital este profund afectata.

Din fericire, aceasta boala poate fi tratata daca este depistata la timp. Tocmai de aceea, este important ca cel mic sa faca testul Guthrie. Tratamentul presupune doar ca celui mic sa ii fie administrate suplimente ale hormonului pe care corpul sau nu il poate produce in cantitati suficiente.


De obicei, rezultatul testului Guthrie este gata in aproximativ doua saptamani. Acesta este un test de rutina pe care multi parinti nici nu stie ca micutii lor l-au facut.

Doar in cazul unor probleme, parintii sunt anuntati de rezultatul analizelor. In marea majoritate a cazurilor, analizele ies bune tocmai de acceea ele sunt doar trecute in fisa medicala a micutului.

Din fericire, ambele probleme de sanatate pot fi tinute sub control, deci acest test poate salva viata unui bebelus ce sufera de hipotiroidismul congenital ori fenilcetonuria.