Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

cum sa il intelegi pe cel mic

Nu rata Promotiile Noastre la Jucarii  ( 0-3 Ani)-Click Aici

Orice mamica isi doreste sa inteleaga ceea ce puiutul ei vrea sa ii transmita. Parintii nu pot stii ce se intampla in sufletul micutului lor, deci ei trebuie sa invete sa il inteleaga.

Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi despre micutul tau este ca pentru el orice eveniment nou, indiferent de natura lui, este procesat din punct de vedere emotional.

Tocmai de aceea, specialistii spun ca prima intrebare pe care parintii trebuie sa o puna in incercarea lor de a intelege este: ce simte cel mic. Astfel, ei vor reusi sa il inteleaga mai bine pe micut.


Invata sa comunici cu cel mic
Cel mic comunica cu parintii sai permanent, chiar si fara sa vrea. De aceea, trebuie sa te asiguri ca poti comunica cu puiutul tau si stii sa ii decodifici mesajul.

Exista o serie de situatii in care incerci sa aflii ce se ascunde in spatele comportamentului micutului tau. Spre exemplu, cel mic refuza sa manance sau arunca cu mancarea.

Pentru a putea sa il ajuti, trebuie sa intelegi ce vrea copilul sa iti trasmita. Orice reactie a puiutului tau poate avea o explicatie.

Poate ca cel mic are o alergie sau o durere. Poate nu este fericit cu bona ori la gradinita. Tine minte ca orice comportament exagerat are intotdeauna un motiv.


Reactioneaza adevcat
Desi, de cele mai multe ori vrei sa tipi sau sa il certi pe cel mic pentru un comportament care nu a fost nici pe departe unul dezirabil, trebuie sa intelegi ca orice reactie pe care parintii o au in fata celor mici, ii determina acestora convingerile despre propria persoana.

Pana la o anumita varsta, cel mic nu poate face diferenta intre bine si rau, intre comportament pozitiv si negativ.

Daca vei constanta ca cel mic sparge tot in jur, trebuie sa stii ca el nu face acest lucru din rautate, ci este modul sau de a reactiona sau de a descoperi lumea. Invata-l pe bebe ce nu are voie sa faca, dar lasa-l sa descopere cat mai multe singur.


Ce ii ceri celui mic
Specialistii spun ca unii parinti fac greseala de a cere prea mult de la micutii lor. Orice copil este unic, iar fiecare micut are un ritm de dezvoltare unic, precum si propria sa personalitate.

Nu ii cere micutului tau mai mult decat el poate stii, potrivit varstei sale si ai grija sa ii sustii talentele, indiferent de domeniu.

Exista multe cazuri cand parintii decid ca cel mic sa faca un sport sau sa urmeze o cariera, doar pentru ca acest lucru si-au dorit ei sa faca in viata.

Micutul nu trebuie constrans sa aleaga ceva doar de dragul parintilor, pentru ca daca acel lucru nu il atrage, va fi foarte nefericit.


Indiferent ca ai un bebe cu care inca nu poti comunica pentru a iti spune ce nu ii place, sau un copil mai marisor care evita sa comunice cu tine, trebuie sa incerci sa il intelegi pe cel mic. Incearca sa ii citesti comportamentul si mai mult decat atat, motivele din spatele lui.

Nu il obliga pe cel mic sa faca ceva ce nu ii place si ai grija sa intelegi ce simte.