Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Cand sunt intrebati cum vor sa fie copilul lor, raspunsul parintilor adeseori variaza intre “descurcaret” si “independent”. Dar ce se intampla pe parcursul cresterii copilului? Raspsunsul real, dar prea putin stiut de parinti, este inteligenta emotionala.

Diverse studii de psihologie au aratat ca inteligenta emotionala si abilitatea de a stabili relatii cu persoanele din jur reprezinta un factor principal in ceea ce priveste reusita in viata. De aceea, parintii sunt incurajati sa acorde atentie sportita reactiilor emotionale ale celor mici. In acest context, este important ca parintii sa inteleaga ca inteligenta emotionala a copilui nu are nici o legatura cu IQ-ul acestuia.

A il sustine pe cel mic doar in ceea ce priveste obtinerea unor note bune sau a unor premii la scoala nu este sufficient. De fapt, performantele scolare, desi importante, nu influenteaza dezvoltare emotionala. Statistici arata ca multi dintre elevii nu prea straluciti la scoala sunt astazi realizati pe plan professional, dar si personal. Astfel, parte din reusita este data de inteligenta emotionala.


In fapt, dezvoltarea armonioasa a celui mic include ambele elemente: performanta scolara si inteligenta emotionala. Deci, parintii trebuie sa acorde egala importanta atat mintii cat si emotiilor copilului.

Desigur, multi partinti se intreaba cum pot stii daca copilul lor poseda un nivel normal de inteligenta emotionala sau nu.

Un copil inteligent din punct de vedere emotional este copilul caruia nu ii este teama sa vorbeasca despre emotiile sale, fara a avea crize de furie. Un astfel de copil trebuie sa poata comunica usor cu cei din jurul sau, sa fie sigur pe el, fara a ii fi teama sa puna intrebari atunci cand simte nevoia sa o faca.

 

 

Rolul prietenilor


Pentru un copil este foarte important sa aiba prieteni. De fapt, parintii sunt sfatuiti sa incurajeze relatiile de prietenie ale celui mic. Intalnirea cu prietenii este pentru orice persoana un prilej de relaxare. Cei mici nu fac exceptie. Astfel de momente sunt pentru copii deosebit de importante si in ceea ce priveste dezvoltarea lor emotionala. Copii ce simt ca au anumite probleme in familie sau la scoala, vor tinde sa caute suport la prieteni.


Dezvoltarea inteligentei emotionale

Inteligenta emotionala incepe sa se dezvolte inca din primii ani de viata ai copilului. Perioada prescolara este cea mai importanta din acest punct de vedere. Parintii sunt cei ce pot influenta dezvoltarea emotiilor celui mic. Desigur, aceasta nu este o sarcina usoara pentru niciun parinte.

Discutiile deschise despre emotii, fara a se ridica tonul, sunt mai importante decat multi parinti realizeaza la inceput. Astfel copii vor invata ca exprimarea emotiilor este ceva normal, nu o greseala.

Parintii pot contribui in multe modalitati la dezvoltarea emotionala a celui mic. De exemplu, ei trebuie sa ii incurajeze pe cei mici sa spuna deschis ce simt si ce gandesc in legatura cu tot felul de evenimente ce au loc in viata lor.

Atunci cand copilul spune ce gandeste, trebuie sustinut. Recunoasterea emotiilor negative este de asemenea importanta, precum si ameliorarea lor si dobandirea autocontrolului.

Copii invata de la parinti tipare de reactie si comporament. Felul in care parintii se comporta in fata celui mic este vital in ceea ce priveste dezvoltarea sa emotionala. De aceea, ei trebuie sa fie un model pentru copii lor.