Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Fobiile nu sunt rar intalnite la cei mici. O fobie poate fi cel mai simplu descrisa ca o stare de teama ce poate fi determinata de mai multe cauze.

Cauza unei fobii la micuti nu este deloc simplu de stabilit. De fapt, poti constata ca copilul tau se teme de clovni, de intuneric sau de alte persoane, fara a stii care este adevaratul motiv care cauzeaza acest lucru.

fobii la bebelusi - copiiCele mai multe fobii sunt considerate a fii obisnuite, fiind de fapt specifice varstei si gradului de dezvoltare al celor mici.

Totusi, exista si unele fobii care pot fi cu usurinta clasificate drept mai putin obisnuite. In aceasta categorie putem include tot felul de temeri care ajung sa ii sperie pe parinti.

Manifestarea fobiilor difera de la un copil la altul. In unele cazuri cel mic poate suferi adevarate atacuri de panica, pe cand in alte cazuri cel mic poate doar resimtii teama fara ca intensitatea acesteia sa fie prea profunda.

Fobia fata de un anumit lucru poate fi insotita de cateva simptome care te vor ajuta sa recunosti anxietatea puternica pe care cel mic o simte.

Este foarte important ca parintii sa fie atenti la aceste simptome, pentru a isi da seama ca cel mic intr-adevar sufera de o anumite fobie.

Ele includ accelerearea pulsului, tremurarea corpului, transpiratia, paloarea, precum si senzatia de lesin sau de lipsa de aer. Accelerarea respiratiei poate fi si ea un simptom al unei fobii.

Desi cele mai comune fobii precum frica de intuneric sau de a ramane singur, pe care aproape orice copil le resimte, nu duc de cele mai multe ori la acest tip de atacuri de panica, exista o serie de fobii mai putin comune, dar care pot aparea la cei mici.

Coulrofobia

Coulrofobia este mai putin cunoscuta sub aceasta denumire. Ea este teama de clovni, care poate fi destul de comuna printre cei mici.

Totusi, ea este o fobie neobisnuita, mai ales ca micutii sunt de regula fascinati de aceste personaje. Teama de clovni se dezvolta in jurul varstei de 2 ani. De cele mai multe ori diagnosticul apare intre 2 si 7 ani.

Specialistii spun ca teama de clovni resimtita de cei mici in copilarie ramane o realitate in viata acestora si persista pana in viata adulta.

Deci, de cele mai multe ori, aceasta teama nu este depasita de cel mic nici cand creste si devine adult.

Aceasta este o frica irationala, care poate fi inspirata de o experienta pe care micutul o asociaza cu imaginea clovnului.

Aceasta experienta poate ramane undeva in mintea celui mic, creand aceste sentimente de teama.

Nu trebuie neaparat ca contextul care ii provoaca teama sa fie legat de un clovn, ci poate fi vorba doar de o asociere ce poate determina frica.

Nosocomefobia

O alta fobie neobisnuita este nosocomefobia, care este teama de spitale. Aceasta fobie este defapt destul de frecventa la cei mici.

De obicei, ea apare impreuna cu frica de doctori, intrucat micutul le asociaza pe cele doua. Se manifesta printr-o frica inexplicabila si exagerata de spitale.

 

Pediofobia

Pediofobia este teama de papusi. Aceasta fobie care se poate intalni la cei mici este destul de ciudata, intrucat papusile sunt printre jucariile preferate ale celor mici.

Mai mult decat atat, aceasta teama se poate manifesta si la baietii, cand obiectul care exercita teama asupra celor mici nu mai este papusa, ci un robotel sau un alt personaj de jucarie. Tocmai de aceea, aceasta fobie mai este cunoscuta si drept teama de figuri umanoide.

De ce apare aceasta teama?

Specialistii spun ca ea este legata de fapt de o confuzie pe care micutul o creeaza. Ea apare cand inca cel mic nu poate face diferenta intre realitate si fantezie, deci cel mic nu poate intelege de ce aceste figurine nu sunt umane, desi arata ca atare.

Daca papusa mai se si misca sau vorbeste, teama si implicit confuzia celui mic creste.

Specialistii spun ca aceasta teama poate aparea fata de anumite jucarii care de fapt reprezinta o reprezentare falsa a unei fiinte.

Aceasta este o fobie pe care cel mic o depaseste pe masura ce creste si descopera care este diferenta intre imaginar si real.

Gefirofobia

Cel mai probabil nimeni nu se simte foarte in siguranta pe un pod deloc stabil aflat in mijlocul naturii. Totusi exista situatii cand cei mici se tem cu adevarat de orice pod.

Gefirofobia este frica de poduri, care poate fi si ea destul de comuna printre micuti. Teama celui mic de poduri poate fi atat de mare incat refuza cu inversunare sa paseasca pe acesta, plangand si tremurand.

Si in acest caz teama de a trece poduri, de orice fel, izvoraste dintr-o experienta pe care cel mic a avut-o legat de un pod. Nu trebuie neaparat sa fie o experienta personala pentru ca frica sa ramana in sufletul micutului.

Neofobia

Unii micutii se tem cu adevarat de lucruri noi. Aceasta fobie este noefobia, care il face pe cel mic sa se sperie de fiecare data cand trebuie sa faca ceva nou.

Micutul care sufera de o astfel de fobie prefera sa aiba un program bazat pe rutina, care nu se schimba niciodata. Planificarea il ajuta pe cel mic sa se simta mai bine.

Grafofobia

O fobie cat se poate de neobisnuita, grafofobia este teama de a scrie. Aceasta fobie poate crea o adevarata drama, atat pentru cel mic, cat si pentru parinti.

Teama este de fapt data de obiectele de scris, care il inspaimanta pe cel mic. Desigur, nu intrumentele de scris in sine il sperie, ci este vorba de o fobie bazata pe o experienta care a implicat un astfel de obiect, fie ca este personala sau nu.

Tehnofobia

Tehnofobia este teama de tehnologie. Chiar daca cei mai multi copii tind sa fie fascinati de tot ce inseamna tehnologie, exista si cazuri cand cei mici se tem de ea.

Micutii de obicei sufera de anumite fobii, precum frica de a sta singuri, de zgomote, de straini, de intuneric, de a dormi singur sau de a suferi o boala. De ce se teme micutul tau?