Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Pentru orice parinte este cat se poate de important sa ia cele mai potrivite decizii care sa contribuie la buna dezvoltare a celui mic.

Totusi, multi parinti fac greseala de a il trimite pe cel mic la culcare la ore care nu se sincronizeaza cu nevoile lor. Un nou studiu arata ca acest lucru poate cauza probleme de somn pentru micut.

Acest nou studiu a fost realizat de catre specialisti de la Universitatea din Colorado. Pentru a ajunge la rezultatele facute publice acum, oamenii de stiinta au analizat programul de somn al micutilor pe timp de 6 zile.

 

somnul la bebelusi14 copii au fost supusi studiului, cu varsta cuprinsa intre 30 si 36 de luni.

In cadrul cercetarii, specialistii au observat felul in care nivelul de melatonina al celor mici a crescut in timpul serii.

Acesta este hormonul care provoaca somnul, iar analiza sa arata care este momentul pentru somn din punct de vedere al ceasului biologic al fiecarui micut.

Studiul a ajuns la concluzia ca nivelul de melatonina al micutilor a inceput sa creasca pe la 7.40, ceea ce inseamna cu aproximativ jumatate de ora inainte de ora de culcare stabilita de parinti. In consecinta, micutilor le mai lua in jur de 30 de minute sa adoarma dupa ce s-au pus in pat.

 

Specialistii spun ca este gresit ca micutii sa fie pusi in pat cu mult inainte de ora de culcare, stabilita de propriul lor organism.

Acest lucru va duce la o asociere a patului cu trezirea, nu cu somnul. Mai mult decat atat, in timp poate duce la cresterea riscului ca micutul sa sufere de insomnie in viata adulta.

Specialistii de la Universitatea din Colorado au spus, potrivit publicatiei Health Day, ca dormitul la un timp nepotrivit din punct de vedere al ceasului biologic, poate duce cu usurinta la probleme de somn, mai tarziu in viata.

Ce este de facut?

Evaluarea nivelului de melatonina a celor mici pentru ca parintii sa stie cand este cel mai potrivit moment pentru bebe sa mearga la culcare cu siguranta nu poate fi o varianta.

Totusi, specialistii spun ca parintii pot observa inversunarea micutilor de a se pune in pat sau dificultatea de a adormi la ora de culcare stabilita de catre ei.

Cand cei mici adorm foarte greu, este bine ca parintii sa aiba in vedere ca s-ar putea ca ei sa nu fie pregatiti din punct de vedere fiziologic pentru ora de somn.

 

In medie 25% dintre micuti refuza sa mearga la culcare si se lasa cu greu pusi la somn. Acest lucru poate duce la problem de somn, la pansete, dar si la incercarea micutilor de a isi pacalii parintii sa schimbe ora de culcare.

Specialistii spun si ca este important ca cei mici sa aiba o ora fixa de somn, in fiecare zi. Acest lucru il va ajuta pe micut sa isi regleze ceasul biologic, precum si sa se simta mai bine sau sa fie mai odihnit pe parcursul zilei.

Unele studii chiar au indicat ca micutii care nu au avut un program fix de somn au intampinat o serie de probleme.