Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Nasterea prematura este o realitate care poate interveni in orice sarcina. Un copil prematur este bebele care se naste inainte de a 37-a saptamana de sarcina, dar si micutul care cantareste mai putin de 2500 gr.

Intrucat dezvoltarea micutului nu este completa, bebelusul prematur are nevoie de o ingrijire speciala. Initial aceasta vine la spital, intrucat bebele ce se naste prematur este supus mai multor riscuri.

Dupa iesirea mamicii si a lui bebe din spital, rolul ingrijirii corespunzatoare a prematurului le revine parintilor.

nastere copil prematurDesi specialistii spun ca nasterea prematura poate intervenii in orice sarcina, exista o serie de factori care pot duce la o crestere a riscului de a avea un copil prematur.

Specialistii spun ca mamele in varsta de pana la 18 ani, precum si cele cu varsta mai mare de 35 de ani, au un risc ridicat de avea o sarcina prematura.

In aceasta categorie se incadreaza si femeile care sufera de infectii vaginale, precum si cele cu malformatii uterine.

Mai mult decat atat, specialistii spun ca mamele ce sufera de hipertensiune arteriala in sarcina au si ele un risc mai mare de a avea o sarcina prematura.

 

Totusi, daca ai un copil prematur, nu inseamna ca acesta nu se va dezvolta sanatos sau armonios. Majoritatea copiilor ce primesc grija necesara sunt capabili sa creasca sanatos, chiar daca riscul de imbolnavire este mai ridicat.

Imediat dupa nastere, plamanii, inima, creierul si ficatul micutului sunt obligate sa se adapteze la noul mediu, si pentru ca nu sunt complet dezvoltate, sa se forteze.

 

Tocmai de aceea, in cele mai multe cazuri, copii prematuri sunt dusi la incubator unde sunt tinuti pana cand bebele se dezvolta. Incubatorul imita uterul mamei.

Perioada de timp in care bebele va ramane la incubator este stabilita de specialisti in functie de starea fiecarui micut.

 

Frecventa nasterilor premature nu este una foarte scazuta. De fapt, 11 % dintre micuti sunt nascuti inainte de termenul de 37 de saptamani.

Totusi, marea majoritate a nasterilor premature au loc in ultimul trimestru de sarcina, aproape de momentul cand micutul ar trebui sa vina pe lume.

Exista si situatii cand bebele se naste inainte de saptamana 32. In aceste cazuri este important ca cel mic sa primeasca o ingrijire speciala, dar si monitorizare permanenta, intrucat riscul complicatiilor este mult mai ridicat.

 

Chiar daca de cele mai multe ori bebele ajunge sa se dezvolte sanatos, exista si situatii cand cel mic poate dezvolta o serie de probleme de sanatate, dar nu numai. Riscurile se pot intinde catre copilarie sau chiar catre perioada adulta.

Probleme pulmonare, de infertilitate, probleme comportamentale, precum si dizabilitati sau chiar retard mental pot fi intalnite la cei nascuti prematur.

Totusi, este bine de stiut ca aceasta nu este o regula si exista foarte multe cazuri in care copii depasesc astfel de probleme si devin adulti sanatosi.

 

Micutii nascuti prematur pot fi mai sensibili la unele afectiuni comparativ cu alti copii, dar acest lucru nu inseamna ca acesti copii nu se pot bucura de o dezvoltare normala si sanatoasa.