Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Probabil una dintre cele mai comune intrebari printre parinti este cand bebelusul lor va face primii pasi.

Dezvoltarea mersului la cei mici este un proces cat se poate de complex. Bebele manifesta ceea ce specialistii numesc reflexul de mers inca din primele luni de viata, dar va dura putin pana cand cel mic va face primii sai pasi.

 

Cel mai important lucru pe care parintii trebuie sa il stie este ca fiecare micut are propriul sau ritm de dezvoltare.

Desi majoritatea micutilor fac primii pasi in jurul varstei de 1 an, acest eveniment poate avea loc oricand intre 9 si 18 luni. Incepand de la 8 luni, cel mic va da primele semne ca este gata sa inceapa sa mearga.

Cam pe la aceasta varsta micutii incep sa impinga cu manutele si piciorusele diverse obiecte pentru a le aseza in picioare.

 

De la 9 luni cel mic incepe sa incerce sa stea in picioare. Ba chiar reuseste sa faca acest lucru fara ajutorul tau.

Cand micutul tau reuseste sa faca asta, te poti astepta sa vezi in curand ca va face si primii pasi. Cei mai multi micuti pana la implinirea varstei de un an pot sa se ridice singuri in picioare si se pot chiar misca cu ajutorul obiectelor pe care le au in jur.

 

primii pasiStatisticile indica ca cel mai multi micuti fac primii pasi pana la 13 luni. De fapt, statisticile arata ca 3 din 4 copii deja merg singuri la aceasta varsta.

Dupa ce micutul face primii sai pasi, va incepe sa se aplece dupa obiecte stand in picioare. Cei mai multi micuti merg bine pe jos la varsta de 14-15 luni.

Totusi, daca micutul tau a implinit aceasta varsta si inca nu merge singur, nu trebuie sa te ingrijorezi deloc. Exista foarte multe cazuri cand micuti perfect sanatosi incep sa mearga putin mai tarziu.

Pentru ca bebele sa poata merge singur, picioarele lui trebuie sa fie suficient de puternice. Atunci cand bebele poate sta singur in picioare fara sprijin, te poti astepta oricand ca micutul tau sa faca primii sai pasi.

Se spune ca un copil flexibil va incepe sa mearga mai tarziu intrucat acesta este un semn al dezvoltarii mai incete a tonicitatii musculaturii. De asemenea, micutii nascuti prematur cel mai probabil vor incepe sa mearga putin mai tarziu.

 

In jurul varstei de 18 luni cel mic deja danseaza pe melodiile care il atrag, putand mentine echilibrul. La varsta de 2 ani, cel mic poate deja sa alerge. In foarte multe cazuri, micutii incep sa alerge si inainte de implinirea acestei varste.

 

Copilul nu trebuie sa fie fortat sa mearga daca inca nu este pregatit. Momentul in care bebele incepe sa mearga nu tine de inteligenta lui, ci este doar un semn ca a ajuns la nivelul de dezvoltare necesar.

Asadar, trebuie sa ai rabdare ca micutul tau sa faca primii pasi si mai mult decat atat, nu trebuie sa il grabesti sau sa te ingrijorezi daca puiutul tau inca nu a facut acest lucru. Cel mic nu va face primii sai pasi decat cand este pregatit.