Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

http://www.micutz.ro/18-3-ani-#jucarii-3 ani+

Pe masura ce micutul creste, aceasta incepe sa devina o intrebare comuna printre mamici. Foarte multe mamici sunt deci curioase sa descopere daca bebele lor va scrie cu manuta stanga sau dreapta. La varste fragede este aproape imposibil sa iti dai seama daca micutul tau este stangaci sau nu. Mai mult, este important de stiut ca in primii anisori de viata cel mic oscileaza intre preferinta de a folosi o mana sau cealalta.

Abia in jurul varstei de 2-3 anisori parintii pot sa isi dea seama daca micutul lor este stangaci sau dreptaci. Acest lucru devine posibil intrucat cel mic poate dezvolta tendinta de a folosi mai mult una dintre manute in tot felul de activitati. Totusi, este bine de stiut ca chiar daca micutul tau este stangaci, nu este nimic rau in asta. Desi exista o serie de mituri cu privire la stangaci, majoritatea sunt doar mituri. Statistic vorbind, doar 10% din populatie este stangace.

Primele semne pe care le poti urmari pentru a afla daca micutul tau tinde sa foloseasca mai degraba manuta stanga decat cea dreapta apar desigur cand se joaca. Deci, poti fii atenta sa observi ce manuta foloseste micutul tau atunci cand vrea sa ia o jucarie, cand intinde mana dupa ceva sau cand vrea sa apuce creioane ori orice altceva.

Pe masura ce micutul creste, devine tot mai usor sa iti dai seama daca este stangaci sau nu. Spre exemplu, atunci cand cel mic invata sa manace singur cu lingurita, poti fi atenta ce manuta foloseste. Cand incepe sa scrie si sa coloreze, cel mic iti va arata preferinta sa pentru a utiliza o anumita manuta. Daca vrei sa vezi chiar mai repede daca micutul are o inclinatie spre a fi stangaci, il poti pune sa stea intr-un singur picior. Daca piciorul pe care se simte mai stapan este stangul, cel mai probabil micutul tau este stangaci.

Pana la implinirea varstei de 5-6 ani, micutul tau isi va contura deja preferinta pentru o anumita manuta. Daca puiutul tau a implinit deja aceasta varsta si inca nu s-a decis ca are o preferinta pentru mana stanga sau dreapta, dar pare ca le foloseste pe amandoua in egala masura, poate ca micutul tau este ambidextru. Acest lucru inseamna ca cel mic poate sa foloseasca ambele maini in egala masura.

Specialistii spun ca sansele ca puiutul tau sa fie stangaci cresc daca exista un astfel de caz in familie. Mai mult decat atat, daca ambii parinti sunt stangaci, in proportie de aproape 100% si cel mic va deveni tot stangaci.

Ceea ce parintii trebuie sa inteleaga este ca nu pot face un copil stangaci sa devina dreptaci, intruct este inclinatia sa naturala spre a folosi mana stanga. Mai mult decat atat, parintii sunt sfatuiti sa il incurajeze pe cel mic sa nu se simta rusinat sau jenat, intrucat nu este nimic gresit in a fi stangaci. Se spune ca micutii stangaci sunt mai inclinati spre partea artistica, dar pot avea si mai mult talent la anumite sporturi.