Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Pentru copilul tau, prima zi de scoala trebuie sa fie una memorabila, una pe care sa si-o poata aminti pe parcursul intregii vieti. Totusi, pentru el s-ar putea transforma intr-o zi de cosmar. Tu ca parinte va trebuie sa il pregatesti treptat pe micut pentru scoala, sa se familiarizeze cu un mediu nou si cu rutina pe care acesta o presupune.


Desi multi dintre micuti inainte de scoala merg la gradinita, s-ar putea spune ca deja puiutul este obisnuit cu integrarea intr-un mediu nou si interactiunea cu persoane necunoscute pentru el in aceasta perioada. Totusi, odata cu inaintarea in varsta, cel mic resimte si mai multe astfel de schimbari. El incepe sa se gandeasca tot mai mult la acest lucru si ii vin in minte tot mai multe intrebari de genul ce va face acolo, pe cine va cunoaste sau ce asteptari au parintii de la el.


De aceea, este recomandat sa il familiarizati cu experienta pe care el o va avea din prima zi de scoala. Cu aceasta ocazie poate reusesti sa ii atenuezi multe dintre problemele cu care cel mic se poate confrunta in prima zi de scoala, de exemplu: anxietate, frica, inadaptarea, atacul de panica, depresia si multe altele.


Pentru el supunerea la noi reguli, programul scoli si ingradirea anumitor libertati este ceva nou si acest lucru va putea avea un impact negativ asupra lui deoarece aceste schimbari sunt destul de importante in viata unui copil.


Rolul parintelui este foarte important in aceasta situatie, deci nu trebuie sa astepti pana in ultima zi inainte de inceperea scolii. Cel mic trebuie obsnuit treptat si supus anumitor trucuri care sa il ajute pe micut sa faca fata presiunii. Este recomandat sa ii vorbeste copilului cat mai des despre noua lui scoala, intalnirea cu oameni necunoscuti si introducerea lui la un program zilnic.


Este important ca inainte sa il inscri la o scoala, sa faceti o comparatie intre scoli, sa alegeti cea mai buna scoala care vi se pare ca exista, sa existe o atmosfera placuta, sali de clasa bine ingrijite, un personal atent. Dupa aceea, trebuie sa te interesezi ce anume trebuie sa ii cumperi inainte de inceperea scolii, de exemplu ce uniforma, papuci de schimb, ce rechizite etc.


Asadar, cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii, mergi cu el la scoala aleasa si arata-i imprejurimile pentru a se familiariza cu ele. Exerseaza cu el acasa teste pe care le va primi si la scoala, pentru a il ajuta sa castige o anumita incredere in el insusi si ii va fi mult mai usor cand va incepe scoala. Aceste teste pot include: decupat si lipit, pictat, jocuri cu numere sau multe altele. Jocurile cu literele alfabetului si cele cu numere sunt un mare ajutor deoarece acestea sunt primele lucruri pe care le va invata la scoala.


Un lucru important este sa iti asculti copilul daca nu ii va placea la scoala. El s-ar putea confrunta cu probleme de genul: nu isi face prieteni, elevii mai mari il fugaresc, nu reuseste sa invete o lectie predata la scoala. Important este sa il asculti si apoi sa gasesti o cale de rezolvare impreuna.