Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

O mare parte dintre bebelusi prezinta colici abdominale, acestea fiind mai frecvente in primele luni de viata. Cand cel mic are colici, el este agitat si are perioade prelungite de plans care se manfista zilnic. Din pacate nu exista o explicatie medicala clara care sa arate de la ce vin aceste colici abdominale. Statisticile arata ca ele apar la unul din sase copii, in mare parte cu varste cuprinse intre doua saptamani si patru luni. Ele cedeaza de la sine dar sunt si anumite remedii care il pot ajuta pe bebelus sa le suporte mai usor.


Multi nu stiu ce sunt colicile abdominale sau care sunt cauzele aparitiei acestei afectiuni. Colici abdominale pot fi comparate cu crampele sau durerile abdominale care afecteaza starea micutului. Se crede ca dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv ar fi cauza aparitiei lor.


Sistemul digestiv la bebelusi au nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta si pana la maturizarea lui micutul va experimenta mai multe neplaceri cum ar fi problemele cu scaunele. Alte variante cu privire la colici abdominale si aparitia lor ar fi intoleranta la lapte a bebeluslui, dezechilbrul hormonal temporar, subnutritia, sistemul nervos hipersensibil la mediul exterior, etc.


Cum stii cand bebelusul are colici? Imediat dupa mancare, bebelusul incepe sa planga puternic, isi incovoieste corpul, isi freaca piciorusele constant cand plange, pe cand reprizele de plans apar de mai multe ori pe zi. Orice sugar va manifesta aceste dureri abdominale, deci nu trebuie sa te ingrijorezi sau te gandesti ca nu il ingrijesti destul de bine. Chiar si un copil sanatos poate avea colici. Este adevarat ca reprizele de plans lungi de aproximativ doua ore pot crea frustrari parintilor. Cel mai important ca parinte este sa fi calm, intelegator si rabdator.


Exista anumite masuri pe care poti sa le iei pentru a ameliora durerile micutului. Nu sunt tot timpul sigure, dar merita incercat sa vezi care remediu functioneaza si care nu. Poti incerca sa ii masezi burtica usor, sa ii pui muzica, da-i o jucarie cu care sa se joace, plimba-te cu el pe afara sau prin casa, pune-i pe burtica o sticluta cu apa calduta, schimba laptele, da-i ceaiuri contra colicilor sau pune micutul pe un balansoar pentru a se legana.


O alta modalitate ar fi plimbarea cu masina, intrucat in timp s-a dovedit ca micutilor le plac plimbarile cu masina, iar cei mai multi dintre ei dupa o criza de plans adorm la un sfert de ora dupa ce au fost pusi in masina.


Se intampla ca multi parinti sa confunde plansul din cauza colicilor cu foamea celui mic si din cauza asta se accentueaza disconfortul abdominal. Aveti grija sa nu ii dai copilului mancaruri indulcite sau sucuri care nu pot fi digerate de sistemul digestiv nedezvoltat al micutului si care produc multe gaze. O varianta mai este faptul ca in timpul alaptarii tot ce mananca mama trece prin laptele care serveste ca hrana bebeluslui si s-ar putea declansa aceasta afectiune. Este recomandat sa evitati alimente cum ar fi varza, mazarea sau broccoli.


Daca bebeluslui are temperatura peste 38 de grade Celsius, are diaree frecvent sau vomita constant este cazul sa sunati un medic.