Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

La scurt timp dupa inceperea gradinitei, foarte multi parinti se confrunta cu refuzul micutilor lor de a merge la gradinita. In fiecare dimineata, cei mici incep sa tipe si sa negocieze cu parintii lor in speranta ca vor ramane acasa, sau merge la bunici, oriunde doar la gradinita nu. Parintii se gandesc daca sa ia in serios refuzul celui mic de a merge la gradinita, adica daca cel mic este tratat corespunzator in aceasta institutie, sau daca nu cumva este el prea mofturos si de aceea apare acest refuzul al sau de a merge la gradinita.


Trezitul de dimineata nu este nici pe placul adultilor cand se trezesc sa mearga la servici, dar mai ales pe cel al micutului care este mai sensibil, gandindu-se ca este inca o zi in care sta departe de parintii lui inconjurat de persoane mai putin cunoscute. Totusi, parintii spera ca aceasta este doar o faza de acomodare prin care trece cel mic si dupa o perioada de timp el se va adapta la mediul nou. Mai jos puteti gasi cateva motive din cauza carora copilul refuza sa meaga la gradinita:


Cel mic nu stie sa socializeze


Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care cel mic nu este obisnuit cu alti copii prin preajma lui. El a fost obisnuit pana atunci sa fie doar alaturi de parintii lui, dar la gradinita sunt mai multi copiii si un singur adult, educatoarea, alaturi de care participa la anumite activitati. Copiii de acolo nu sunt obisnuiti sa se joace in grup si nici sa initieze interactiuni. Deci, se poate spune ca refuzul gradinitei se datoreaza faptului ca celui mic ii este dificil sa socializeze cu ceilalti copii.

 

Copilul nu este pregatit pentru gradinita


Copiilor de obicei li se explica ce anume vor intalni la gradinita si la ce sa se astepte. Unii copii care nu au fost pregatiti pentru mersul la gradinita, pot trai acest lucru ca pe un abandon. Ei vor plange tot restul zile si raman tristi mult timp. Aceasta experienta poate afecta si comportamentul de acasa, devenind plangaciosi si irascibili. Pentru ei nu este un deloc un lucru bun intrarea in colectivitate, pe care o refuza cu inversunare si par incapabili sa se adapteze la ea.


Copilul nu este suficient de dezvoltat


Se considera ca la varsta de 3 ani cel mic este pregatit sa intre intr-un colectiv, insa nu pentru toti este valabil acest lucru. Inainte ca un copil sa mearga la gradinita, el trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa cunoasca regulile de igiena, sa fie sociabil, sa poata sta fara parinti, sa poata sa se joace si cu alti copii. Micutul care nu este pregatit intelectual pentru inceputul gradinitei, nu va fi in stare sa se obisnuiasca cu rutina, nu va participa alaturi de alti copii la anumite activitati si nu va intelege de ce este acolo. In multe cazuri el va fi antisociabil si irascibil.


Ceea ce poti face este sa fii foarte atenta la micutul tau si la trairile sale in momentul in care incepe gradinita. Incearca sa il intelegi pentru a putea sa il ajuti sa se adapteze la acest mediu nou.