Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Copii sunt de regula deosebit de incantati sa descopere lumea. In mod natural, copii au nevoie si de imaginatie. Imaginatia dezvolta multe alte abilitati ale celui mic, care devine mult mai capabil de performanta la scoala, dar si mai puternic in ceea ce priveste controlarea emotiilor.

Specialistii au aratat ca cei ce au o imaginatie mai bogata, au sanse mai mari sa se descurce usor in viata. In consecinta, o imaginatie bogata are un rol important asupra copilui, precum si asupra dezvoltarii sale ulterioare.

O serie de activitati pe care le poti face cu cel mic il va ajuta sa isi dezvolte imaginatia cu usurinta.

 

1. Jocurile imaginative


Jocul cu blocuri de costruitJocul imaginativ are un rol crucial in dezvoltarea celui mic. Acesta va descoperi ca prin intermediul jocului poate gasi solutii la diverse probleme sau situatii cu totul ipotetice. Jocul imaginativ poate presupune ca cel mic sa pretinda ca este o alta persoana.

 

Cu ajutorul imaginatiei, copilul va intra in pielea unui personaj. Cel mic poate participa la un astfel de joc incepand cu varsta de 3 ani. Totusi, perioada propice pentru jocul imaginativ este 5 anisori. Idei, situatii noi sau povesti pot izvori din acest tip de joc. Jucariile pot stimuli capacitatea celui mic de a crea diverse situatii. Cele mai bune jucarii pentru stimularea jocului imaginativ sunt blocurile de construit, lego-urile, plastilina, papusile, mingile, precum si puzzle-urile. 

 

 

2. Povestile


Una dintre cele mai simple si eficiente modalitati de a stimula imaginatia celui mic este cititul povestilor. Citindu-i celui mic cat mai multe povesti il va face sa viseze la printese, palate sau chiar taramuri fantastice.

 

Cartile colorate cu imagini, mai ales pentru copii mici, sunt excelente pentru dezvoltarea imaginatiei. Il poti chiar invata pe cel mic, incet incet, sa citeasca pentru a putea descoperi lumi noi prin intermediul povestilor.

De recomandat este de asemenea sa inventezi povesti alaturi de cei mici, care pur si simplu le adora. Il poti implica pe cel mic in poveste prin a ii cere sa zica el ce crede ca se va intampla mai departe. Orice varianta aduce trebuie incurajata pentru ca astfel micutul tau va simti ca poate spune ce crede.

3. Jocul in aer liber

Jocul in aer liberOri de cate ori este posibil, activitatea in aer liber este deosebit de benefica copiilor. Iesirile, spatiile de joaca si locurile noi le dezvolta copiilor dorinta de cunoastere, dar si creativitatea. Inca de la varsta de 5-6 ani, copilul poate fi dus sa viziteze gradini zoologice, botanice, dar si institutii culturale, precum muzee sau teatre de copii.

Pe masura ce copilul creste, dezvolta nevoia de noi jucarii, care ii pot antrena inteligenta si imaginatia. Jucarii precum cuburi, figurine, jocuri cu instructiunui sau material ce le permit copiilor sa coloreze, deseneze sau sa realizeze colaje nu trebuie sa le lipseasca celor mici.

Pasiunile si interese celui mic trebuiesc de asemenea incurajate. Specialistii spun ca parintii trebuie sa isi incurajeze copii sa dezvolte propriul lor stil, sa aiba interese si preferinte.

O parte importanta din viata copilului este muzica. Muzica are un rol deosebit in stimularea creativitatii, dar si a inteligentei copilului. Nu te limita doar la un stil muzical. Lasa-l pe cel mic sa descopere cat mai multe de unul singur.