Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Chiar daca sunt temporari, dintii de lapte ai celui mic se pot caria la fel de usor ca cei ai unui adult, adica cei permanenti. Cariile dintiilor de lapte dor la fel de tare ca cele ale dintiilor permanenti, de aceea trebuie tratate la timp pentru ca micutul sa nu sufere. Pentru a evita astfel de neplaceri, igiena dentara este recomandata in prevenirea cariilor si trebuie inceputa chiar dinainte de eruptia primului dinte.


Dupa ce apare primul dintisor, poti incepe sa folosesti si pasta de dinti. Este recomandata igiena bucala inca de la venirea celui mic acasa de la spital. Cu un colt de prosop, moale desigur, umezit, poti masa usor gingia micutului. La fel poti face si dupa fiecare alaptare.


O data cu eruptia primului dinte, puteti incepe o igiena orala corecta chiar si de doua ori pe zi. Pana la varsta de un an puteti alege sa folositi un prosop umed si moale.

Pasta de dinti este foarte importanta si trebuie sa aveti grija la cantitatea pe care o folositi, sa fie corespunzatoare cu varsta pe care o are copilul. Aceasta informatie o puteti gasi pe ambalajul pastelor de dinti. Ai grija ca micutul sa nu inghita pasta de dinti.


Poti alege o periuta si o pasta de dinti potrivite pentru varsta micutului si daca el doreste sa isi curete singur dintii, acorda-i sansa sa incerce, dar ai grija ca la fiecare periere sa acoperi fiecare dinte in parte.


Recomandat ar fi sa duci copilul la dentist chiar dinainte sa aibe vreo problema cu dintii. Il poti duce cu tine, in timp ce mergi tu la o consultatie stomatologica. Specialistii spun ca cei mici ar trebui dusi la o consultatie stomatologica chiar de la aparitia primului dintisor. Cu ocazia aceasta, medicul stomatolog, te va putea indruma spre cea mai buna varianta de ingrijire si curatare a gingiilor si dintisorile bebelusului. Aceasta vizita se va face de doua ori pe an.


Desigur, un factor important este si alimentatia copilului, cat si a ta in timpul sarcinii si al alaptarii. Alimente precum cele care se lipesc de dinti sau dulciuri ar trebui evitate mai ales de cei mici. Alimentele care nu dauneaza dintilor sunt legumele si fructele proaspete, biscuitii sarati si branza. Nici bauturile nu sunt de neglijat. Bauturile care contin zahar sunt destul de periculoase pentru dintii celui mic. Recomandat este ca baturile si alimentele cu zahar sa le servesti la mesele principale ale zilei, dar zaharurile sa nu fie consumate mai mult de trei ori pe zi.


De retinut este ca o carie aparuta la dintii de lapte evolueaza mult mai rapid, chiar si o pata pe dinte se poate transforma peste noapte intr-o carie. Smaltul dintiilor de lapte este foarte subtire, iar cand caria trece de smalt patrunde in dentina si apoi la nerv, de unde va aparea si durerea.


Cariile mai pot aparea si in locuri neaccesibile ochiului, de aceea bebelusul ar trebui dus la controale stomatologice regulate. Cu cat caria este descoperita mai repede, cu atat durerea si interventia medicului stomatolog este mai mica. Desigur, cu aceasta ocazie puteti preveni si extinderea cariei la alti dinti.