Categorii

Dupa Varsta

Promotii

  • Elicopter LS
    150,00 lei 120,00 lei Nu mai este in stoc

    save -30,00 lei

Newsletter

Vesnica dilema, cand esti un parinte prea permisiv risti sa ai un copil rebel si daca esti un parinte prea protector, risti sa ai un copil prea dependent de parinti, preocupa fiecare parinte. Care dintre cele doua variante este mai indicata? Calea de mijloc ar sa fi sa iti educi copilul sa fie responsabil si totodata independent. Copilul, cand creste mai mare incearca sa devina el singur independent. Asigura-te ca ii oferi protectia necesara cand el incepe sa exploreze diverse activitati.

 

Cand copilul devine marisor, curiozitatea lui o ia razna si simte nevoia de a fi independent de parinti. El vrea sa faca dus singur, sa gateasca, sa foloseasca toaleta si multe alte activitati pentru care pana acum a fost insotit de un parinte pentru ajutor. Desigur, te gandesti daca este bine sa il lasi sa experimenteze astfel de lucruri de la o varsta mica sau trebuie sa ii interzici. Dar, acest lucru depinde de abilitatile pe care le stapaneste copilul tau si de gradul de risc la care el se expune.

 

Oricata libertate esti dispusa sa ii lasi copilului tau, tot trebuie sa stai cu ochii pe el. Totusi, cel mai important lucru este sa il lasi sa faca anumite lucruri de unul singur, sa simta putin sentimentul de independenta doarece asa va capata tot mai multa incredere in el, va deveni mai responsabil si cel mai important este ca va invata si anumite lucruri noi.

 

Copilul va manifesta dorinta de a face baie de unul singur inca de mic, dar cel mai recomandat este sa il lasi sa experimenteze acest lucru de unul singur de abia de pe la varsta de 5 ani, atunci va fi si capabil sa se spele singur, fara prea mult ajutor din partea altcuiva. Totusi, pentru a te asigura si a sta linistita ca micutul este in siguranta, urmareste-l si daca are nevoie de ajutor, indruma-l.

 

Cumparaturile reprezinta o satisfactie foarte mare pentru copiii. Inca de mici, ei vor sa stie cum functioneaza acest sistem de cumparaturi si cum se folosesc banii. Luandu-l cu tine la cumparaturi, il poti invata toate aceste lucruri, acordandu-i putina libertate prin magazin sau printre raionele supermarkturilor, toate acestea sub atenta ta supraveghere, asigurandu-te ca este in afara oricarui pericol. In primii ani de scoala el nu poate sa mearga singur la cumparaturi, dar invatandu-l de mic, el va fi mai responsabil pe parcurs si va stii cum sa se descurce in astfel de situatii.

 

De mic, copilul este fascinat de arta gatitului, el vrea sa stea cu tine in bucatarie si sa te ajute la prepararea mancarii sau chiar sa gateasca el singur. Il poti lua cu tine in bucatarie sa te ajute, dar desigur nu in apropierea cuptorului fierbinte sau instrumentelor ascutite de aici. Deabia pe la varsta de 14-15 ani, copiii au maturitatea si abilitatea necesara de a folosi cuptorul, uneori chiar si atunci este necesara supravegherea unui parinte.

 

Administrarea unui medicament de unul singur se intampla deabia pe la varsta scolara. Pana atunci el trebuie diluat cu apa sau strecurat in mancare. Desigur, ii poti arata cum sa inghita corect medicamentele, pentru ca atunci cand va creste mai mare sa nu aibe nevoie de indicatii sau ajutor din partea ta.