Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Spre deosebire de terorile nocturne, cosmarurile, apar in a doua parte a noptii. Ele provoaca micutului o trezire brusca, urmata de plansete si tipete. Statisticile spun ca cei mai predispusi la cosmaruri sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani, dar in special fetitele.

 

Nu se stie cu exactite in prezent care sunt cauzele cosmarurilor la copii, dar totusi exista mai multi factori care influenteaza aceasta evolutie. Se spune ca visele sunt rezultatul gandurilor si informatiilor pe care micutul le proceseaza in timpul zilei. Totusi, cand cosmarurile sunt mai frecvente, se dezvolta imaginatia copilului si temerile lui, care il predispun si mai mult la aceste probleme pe timpul noptii.

 

De cele mai multe ori, micutul trece printr-o astfel de etapa cand se petrec mai multe evenimente traumatizante pentru el cum ar fi: un deces in familie, parintii divorteaza, scandaluri in familie, este abuzat verbal sau fizic. Desigur, evenimentele pe care cel mic le vede, despre care aude, dar si pe care si le imagineaza pot si ele duce la aparitia cosmarurilor.

Un alt factor despre care specialistii spun ca este cat se poate de comun cand vine vorba de declansarea cosmarurilor este stresul. Daca se apropie o competitie sportiva, un examen sau o presiune din partea parintilor, exista riscul ca cel mic sa viseze urat. Ca parinte, trebuie sa va ganditi ca micutul vostru este expus la multe informatii, cum ar fi filmele de groaza, un documentar nu tocmai placut sau chiar si o stire tragica. Toate aceste informatii pot duce la aparitia cosmarurilor in foarte multe cazuri.

 

Cum puteti sa va ajutati copilul in astfel de situatii?


Cand auzi ca micutul tau tipa si plange, du-te la el. Daca cel mic inca doarme nu il zdruncina incercand sa il trezesti, este indicat sa il mangai si sa ii vorbesti cat mai linstit, spunandu-i ca totul este bine, ca este in siguranta si tu esti cu el acolo. Acest lucru este important pentru calmarea puiutului. Cel mic trebuie sa se simta cat mai in siguranta si vocea ta il poate calma.

 

Daca cel mic este treaz, incearca sa vorbesti cu el pentru a afla mai multe despre ceea ce a visat si ce l-a speriat atat de tare. Daca aflii de ce cel mic este speriat, iti va fi mai usor sa iti dai seama care sunt lucrurile la care este expus si ce e bine sa evitati pe parcursul zilei, pentru a reduce frecventa cosmarurilor.

 

Este important sa intelegi ca pentru cel mic visul urat, indiferent de natura lui, este cat se poate de real si uneori copilul nu intelege ca ceea ce a visit este ceva rupt de realitate. Daca ii explici ca este doar un vis sau daca incerci sa razi de temerile lui, zicandu-i ca este fricos, nu vei face decat sa inrautatesti lucrurile. Ceea ce poti face este sa il ajuti pe micutul tau sa se simta cat mai in siguranta, pentru a fi calm si a reduce stresul, in consecinta reducand teama si cosmarurile.