Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Cand sunt mici, copiii mint foarte des. De cele mai multe ori ei mint pentru a nu fi pedepsiti, cand au luat o nota mica sau cand au facut o prostioara. Mai ales daca au mai trecut odata printr-o asemenea intamplare, au facut ceva gresit sau au spart ceva si au fost pedepsiti, este oarecum normal ca micutii sa minta pentru a evita pedeapsa. Totusi, nu doar copiii mint, ci si cei maturi si uneori nu ne dam seama, dar cei mici invata acest obicei chiar de la noi. Cel mai bine este sa fii sincera cu copilul tau si sa il inveti sa spuna tot timpul adevarul.


Desigur, uneori copiii nu isi dau seama de minciuna care o spun, ci acestia o pot chiar considera ca fiind un mod de joaca. Cei mici au tot timpul tendinta de a fabula, desigur in joaca, de a se considera un super erou, o familie milionara sau chiar de a isi inventa o dublura. Acest fapt se intampla de obicei la copiii singuri la parinti cand nu are un fratior sau o surioara cu care sa se joace. Deci, in multe cazuri, cei mici isi inventeaza un partener de joaca.


Minciunile intentionate apar de obicei la copiii scolari, cand de cele mai multe ori incep sa minta in legatura cu performantele si randamentul de la scoala, uneori pentru a isi face parintii mandri, dar in cele mai multe cazuri pentru a scapa nepedepsiti. Se intampla uneori ca parintii sa aiba asteptari prea mari de la copilul lor, iar el neajungand la inaltimea asteptarilor lor, apare tendinta sa de a mintii.


In afara situatiei scolare si pentru a scapa nepedespiti, copiii mai mint pentru a atrage atentia parintilor sau adultilor, din nevoia lor de atentie. Acest lucru se intampla cand copii nu sunt rasplatiti sau laudati pentru reusitele lor. De aceea, este recomandat sa incerci sa nu mai pui intrebari care ar putea invita copilul sa spuna o minciuna. De exemplu „Te-ai spalat pe dinti” sau „Ti-ai facut temele”. Copilul este tot timpul tentat sa spuna o minciuna daca stie ca nu a facut ce i-ai cerut.


Este bine tot timpul sa fii sincera cu copilul tau, iar cand il prinzi cu minciuna sa nu il certi sau sa il pedepsesti. Nu faci altceva decat sa il sperii si data viitoare sa spuna o minciuna pentru a scapa de pedeapsa. Asa ca in momentul in care il prinzi cu o minciuna, da-i exemple si spune-i ca atunci cand este prins intr-o astfel de situatie, cei din jur vor avea o incredere tot mai scazuta in el si nu va mai fi luat in serios.


Poti profita de exemplele pe care literatura sau filmele le ofera in legatura cu minciuna si adevarul. Ii poti arata copilului care este diferenta dintre minciuna si adevar si consecintele pe care le au cele doua asupra vietii. Copiii pot invata cel mai bine prin exemple, deoarece odata pusi in fata faptului implinit, ei vad cel mai bine ce se intampla cand spui adevarul sau cand minti.

Foloseste-te de mai multe exemple pentru a-l invata pe cel mic care este importanta marturisirii adevarului. Este recomandat sa faci acest lucru, deoarece odata ce copilul vede ca poate scapa cu bine cu minciuna dintr-o situatie mai dificila, el isi va crea pe viitor un obicei din a ascunde adevarul.