Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Fara indoiala, aproape toti copiii ajung la o varsta la care incep sa distruga sau sa sparga lucruri. Pentru ei acesta este un mod de a se distra si li se poate parea chiar fascinant. Insa, pentru parinti este un motiv de stres si multa bataie de cap. Acest nou „mod de joaca” al copiilor, pe care cei mici l-au descoperit, respectiv spartul lucrurilor de prin casa, mazgalirea peretilor, distrugerea mai multor bunuri, inclusiv a jucariilor sau a hainutelor, este si costisitor pentru parinti, deoarece ei trebuie sa repare sau sa inlocuiasca ceea ce copilul rupe, mazgaleste sau sparge.

 

Fiecare copil are felul lui de a se juca sau de a invata lucruri noi. O contributie la invatatura pot aduce si anumite lucruri care il inconjoara. Copilul trebuie invatat sa inteleaga valoarea lucrurilor, a banilor si modul in care ei se castiga. El trebuie sa stie cat este de greu uneori sa lucrezi pentru banii castigati. Odata invatat acest lucru, el va deveni mai responsabil si va incepe sa respecte mai mult lucrurile din jurul sau. Este recomandat sa inveti copilul treptat, in functie de varsta lui.

 

Pe la 3-4 ani, cel mic trebuie sa invete sa fie mai rabdator. Sa stie ca nu primim tot timpul ceea ce ne dorim si ca uneori trebuie sa ne resemnam si sa mai asteptam pentru obiectul sau lucrul pe care il vrem. Dupa ce ii explici aceste lucruri si crezi ca a inteles ceea ce i-ai spus, testeaza-i rabdarea si implica-l in mai multe situatii de acest gen. Convinge-te ca a inteles ceea ce ai vrut tu sa ii transmiti.

 

Cand micutul implineste 4 ani, invata-l cateva calcule simple de matematica. Aceste calcule il vor ajuta pe micut sa inteleaga mai multe despre valoarea banilor si cum se castiga ei. Ia-l cu tine la cumparaturi, in modul acesta se va familiariza si mai mult cu acest proces de tranzactie.

 

Cand implineste 6-7 ani, el va fi tot mai sociabil cu alte persoane si copiii de varsta lui si inevitabil isi va crea un anturaj cu care isi va petrece tot mai mult timp. Ca parinte nu ai cum sa nu te bucuri cand vezi ca micutul tau este sociabil si se intelege bine cu alte persoane, dar odata cu acest anturaj copilul tau va incepe sa iti ceara diferite lucruri, cum ar fi jucarii, telefon si multe alte obiecte pe care le vede si la ceilalti. In acest moment, tu trebuie sa ii explici micutului ca nu trebuie sa isi doreasca ceea ce altcineva are si ca nu tot timpul ii este de folos si lui. Trebuie sa stie ca exista prioritati si limite. Lucrurile trebuie alese in functie de nevoile pe care le are.

 

Economisirea banilor este un lucru important pe care cel mic trebuie sa il invete. Poti incepe sa isi dai puiutului tau o alocatie lunara si in acest fel il poti stimula sa isi creeze propriile planuri financiare. Cand isi doreste un lucru, sfatuieste-l sa isi stranga banii si sa isi stabileasca anumite prioritati. Il poti pune la anumite activitati in schimbul unei sume de bani, de exemplu curatenie, ajutat la gradinarit, spalat vase. Dupa toate acestea, el s-ar putea sa inceapa sa pretuiasca tot mai mult lucrurile cumparate din banii stransi de el si sa le vada altfel valoarea.