Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Foarte multi copiii nu sunt deloc incantati cand vine vorba de temele de casa. Acest fapt deseori este marul discordiei intre tine si micutul tau. Micutul apeleaza chiar si la unele trucuri cand soseste ora pentru teme, acuzand dureri de burta, greata sau devenind usor agresiv deoarece nu vrea sa le faca. Nu este o solutie tocmai buna daca incepi sa il obligi sa faca temele, cel mai bine este sa reusesti sa ii ajuti sa dezvolte interes pentru invatat si sa ii faci o rutina bine stabilita pentru aceasta activitate. Deseori aceasta solutie reprezinta o strategie cat se poate de eficienta.

 

Chiar de la inceputul primului an scolar, incearca sa stabilesti cu el un program zilnic de facut teme. Vorbeste cu el si decideti impreuna care sunt cele mai potrivite ore pentru teme, astfel incat sa nu aiba impresia ca este fortat sa le faca. Totusi, inainte sa stabilesti acest orar, trebuie sa ai in vedere faptul ca nu este bine sa le faca imediat dupa ce vine de la scoala si este obosit sau ii este foame. Nici seara tarziu nu este indicat, deoarece concentrarea si atentia lui sunt scazute.


Dupa ce stabiliti asupra unei ore, asigura-te ca aceasta ora va fi respectata zilnic. Dupa ce copilul se va obisnui cu ideea ca intre acele ore ale zilei va face teme, nu va mai face scandal cand vine vorba de ele. Chiar nici nu va mai trebui sa ii spui sa se apuce de teme, deoarece el stie singur cand sa le faca.


Arata-i cum sa fie organizat si cum sa-si prioriteze temele, deoarece cand este pus in fata unei gramezi de teme, micutul intra in panica si incepe sa se streseze. Cel mic va avea tendinta sa se apuce de mai multe teme deodata si va avea impresia ca nu le va termina niciodata. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta in care se afla copilul tau, invata-l sa isi prioriteze temele si sa fie organizat.


Uite-te peste temele copilului tau, si recomanda-i sa se apuce de materiile care i se pare mai grele, daca are mai multa rabdare. Ofera-i indrumare si suport, dar nu face temele in locul lui. Spune-i ca trebuie sa abordeze cu calm temele si sa nu se grabeasca cand le face. Grabindu-se va face mai multe greseli si se va incurca.

\
Un alt lucru important pentru ca micutul tau sa isi faca temele cu placere este creerea unui mediu placut si adecvat pentru el. Asigura-te ca puiutul tau face temele intotdeauna la o masuta sau un birou si niciodata in pat. Camera trebuie sa fie linistita, aerisita, iluminiata adevcat si sa nu aibe televizor, computer sau alte surse care l-ar putea distrage de la teme.


Incearca sa aflii care sunt cauzele atitudinii negative pe care copilul tau o are fata de teme. Vorbeste cu el si afla de ce refuza sa faca teme si gasiti impreuna o solutie pentru el ca acestea sa para mai placute si distractive. Ducandu-l la expozitii, muzee, teatru, ii poti ajuta sa dezvolte pasiunea pentru citit. In acest fel, el nu se va mai opune cand este vorba de a face teme.