Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Inainte nasterii, majoritatea parintilor se informeaza din diferite carti si cursuri in privinta ingrijirii copilului. Dar cand vine vorba despre reactiile si comportamentul pe care trebuie sa il aiba unul fata de celalalt dupa ce bebelusul s-a nascut, sunt luati prin surprindere. Proaspetii tatici, sunt cei mai afectati in situatia aceasta deoarece nu stiu cum sa se comporte fata de partenerele lor. Adesea, ele sunt irascibile, obosite si stresate.


Taticii sunt constienti ca proaspetele mamici au trecut printr-o perioada cat se poate de dificila, cea a sarcinii si nasterii. Desigur, nasterea unui copil este o perioada frumoasa din viata parintilor, dar pentru mama este si una obositoare si stresanta. De obicei, dupa nastere mamicile sunt dezorientate si au emotii in privinta ingrijirii proaspatului nascut. Este recomandat noilor tatici, sa aiba foarta multa rabdare cu sotiile lor si sa inteleaga situatia prin care ele trec.


Aceasta experienta prin care trece noua mamica, este una cu adevarat unica, care are si parti bune si parti putin mai dificile. Nasterea unui copil este intotdeauna un moment magic pentru fiecare parinte, o bucurie inimaginabila, dar perioada sarcinii este una obositoare, stresanta si frustranta. Pentru tatici, in aceasta perioada este bine sa pastreze putin distanta cand noua mamica este nervoasa si sa incerce sa diminueze situatiile tensionate. In acest fel, riscul aparitiilor unor noi certuri si situatiilor tensionate in relatie sunt mai scazute.


Fara indoiala, mamicile au asteptat foarte mult momentul in care au sansa de a isi tine pentru prima data copilul in brate. Totusi, dupa nastere ele experimenteaza mai multe temeri care ar putea sa le afecteze sanatatea emotionala. Incetul cu incetul, apar grijile cu privire la abilitatile de protector sau mama, si cum se va descurca cu siguranta copilului si nevoile lui. Aparitia anxietatii este o un alt risc la care mamele se expun dupa nasterea copilului. Proaspatul tatic trebuie sa fie foarte atent si intelegator cu ea.


Depresia postpartum este un risc major la care mamicile se pot expune. Simptomele acestei depresii sunt usor confundate cu starea de anxietate sau oboseala. Despresia postpartum este o problema medicala destul de serioasa, deci ea trebuie depistata la timp, intrucat se poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a copilului. Daca o vezi pe propasta mamica in majoritatea timpului trista, plangand incontinuu sau evitand sa se apropie de copil, este posibil ca ea sa sufere de depresia posnatala. In aceasta situatie este recomandat sa suni la un psiholog. O consulatatie la psiholog o va ajuta pe aceasta sa se bucure de statutul de mama si de copilul ei.


Dupa nastere, proaspata mamica are nevoie de multa odihna si relaxare. Din cauza faptului ca a trecut prin perioada sarcinii si a nasterii, ea se simte foarte obosita atat fizic cat si psihic. Mai mult, ea se vede pusa in situatia de a avea grija de copilul ei nou nascut si alte o multime de treburi de facut in privinta ingrijirii lui.


Ca tatic, tu trebuie sa ii asiguri comfortul necesar pentru a nu se simti agitata si incarcata cu multe lucruri care trebuie rezolvate. Incepand de la treburi casnice pana la ingrijirea copilului, o poti ajuta, astfel permitandu-i sa aibe mai mult timp de odihna si relaxare. Facand aceste lucruri, nu doar o ajuti sa isi revina repede dupa nastere, dar o sa aibe si o stare de spirit mai buna, o sa fie mai vesela si energica. Tu esti principalul ei sprijin si trebuie sa o ajuti cat poti de mult.