Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Dupa ce copiii trec de 1 an incep sa manifeste mai multe sentimente de prietenie si atasari emotionale fata de alte persoane. Inainte de varsta prescolara ei incep sa inteleaga ce este amicitia si ce inseamna sa ai un prieten cu care sa te joci. Totusi, nici bebelusii nu sunt lipsiti de aceasta latura sociala, insa este mai greu de inteles si descifrat. Bebelusii au propriul mod in care isi arata sentimentele fata de ceilalti si sociabilitatea.


Pana bebelusul ajunge la varsta de un anisor, el nu stie si nu intelege ce este socializarea si cum sa socializezi. Insa, ei au anumite schimbari de comportament cu anumite persoane din jur, in special cu mama. Aceste schimbari de comportament fac parte din dezvoltarea lui sociala si emotionala. La aceasta varsta de un anisor, dezvoltarea sociala si cea emotionala a micutului se influenteaza reciproc.


Principalele modalitati sau semne prin care bebelusul interactionaza cu cei din jur sunt zambetele, plansetele, contactul vizual sau gangurelile. Prin aceste semne, cel mic isi exprima trairile sau sentimentele. La aceasta varsta, micutul incepe sa inteleaga intr-un sens primordial ideea de interactiune sociala. Daca ii prezinti bebelusului tau un alt bebelsul de varsta lui, ai sa vezi ca procesul de socializare vine de la sine, prin anumite gesturi simple, de exemplu zambete reciproce, atingeri, intinderi de manute sau contact vizual.


Intre 1 si 2 ani, copiii incep sa le acorde tot mai mult interes si atentie persoanelor din jur si actiunilor lor. Dupa ce trece de varsta de un an, copilul manifesta un interes tot mai crescut pentru alti copiii si aceasta este perioada in care isi face primii prieteni. Nu este o prietenie precum cea de la varsta adulta, caracterizata prin sfaturi sau trairi, ci este o prietenie in care cei mici se joaca impreuna, isi zambesc sau se ating.


Deci, dupa ce trece de un an, bebelusul este tot mai dornic sa socializeze un alti copii, insa el nu o poate face verbal. Cand copilul doreste sa socializeze sau sa interactioneze cu un copil anume care ii trezeste interesul, comportamentul este principalul mijloc de comunicare, de exemplu se uita la el indelung, il atinge, ii zambeste sau chiar il loveste ori impinge.


Unii parinti au impresia ca o face din obraznicie sau rautate, deoarece copilul nu isi da seama ca acest gest este unul nepotrivit, din simplul fapt ca nu stie sa isi exprime emotiile, nu conteaza ca ele sunt de entuziasm sau de bucurie. El vrea doar sa ii atraga atentia copilului respectiv cu care doreste sa se imprieteneasca.


Cand copilul implineste varsta de 3 an, el deja stie cum sa socializeze mai complex sau sofisticat cu alti micuti din jurul lui, in special cu copiii de varsta apropiata. Intelege ce inseamna sa ai un tovaras de joaca sau un prieten. Pentru el cele mai importante dovezi de prietenie sunt adesea cele in care un copil are interese comune de joaca cu el.


Jocurile in grup sau interactiunile cu ceilalti il invata pe copilul tau ce inseamna prietenia, cooperarea, impartirea jucariilor sau empatia. El stie si simte cu cine se poate imprieteni sau in compania caror copii ii face placere sa stea sau sa se joace. La aceasta varsta copilul alege sa se imprieteneasca in general cu copiii care au aceleasi afinitati sau interese ca si el.