Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Cum inainteaza in varsta, copilul tau va intalni tot mai multe persoane noi si necunoscute. Cresa si gradinita sunt primele locuri in care cel mic va trebui sa se integreze intr-un colectiv. Este o etapa importanta pentru el, iar tu va trebui sa il pregatesti pentru acest lucru. Pentru a se integra in colectivitate, copilul tau nu trebuie sa fie doar inteligent, ci mai trebuie sa fie si suficient de matur psihologic. Pentru el, acest pas inseamna integrarea in generatia sa si un pas important spre independenta reala. Tu trebuie sa fii langa el si sa il ajuti sa faca aceasta importanta trecere.

 

Pregatirea trebuie facuta pas cu pas, deci trebuie sa incepeti din timp. Mai intai, trebuie sa il tatonezi, deci ia copilul de mana si plimba-te pe langa cresa ori gradinita, aratandu-i alti micuti care se joaca. In al doilea rand poti faca lista de cumparaturi pentru cresa sau gradinita. Cumpara-i copilului un rucsacel, hainute, creioane colorate si tot ce ii mai trebuie. Este de preferat sa fie si micutul de fata cand faci aceste cumparaturi pentru el, iar pentru ca totul sa fie mai atractiv pentru voi, ii poti cumpara si o jucarie noua.

 

Inainte cu 3-4 saptamani de inceperea cresei sau gradinitei, este important sa ii stabilesti micutului un program de trezire la o ora asemanatoare cu cea la care se va trezi, dupa aceea un program de colorat, de citirea a unei poezii sau povesti ori de pictat la masuta.

 

Dupa ce micutul incepe sa mearga in colectivitate, trebuie sa iti iei anumite masuri de siguranta. Trebuie sa te asiguri ca puiutul tau se simte comfortabil in prezenta altor persoane necunoscute. Discuta cu educatoarea sau asistenta daca celui mic ii place in prezenta altor copiii si intereseaza-te ce manifestari emotionale sau ce limbaj are. Inainte sa te desparti de copil, nu ii lasa impresia ca esti ingrijorata in privinta lui sau ca iti este greu sa te desparti de el, deoarece o sa ii transmiti si lui acest sentiment si poate ii creezi chiar teama de a ramane singur in aceasta institutie.

 

Prima zi in colectivitate pentru cel mic este o zi grea si pentru tine. Trebuie sa pregatesti toate cele necesare copilului cu o zi inainte, adica rucsacel, hainute si flori. Cand ajungi la cresa sau gradinita, nu pleca imediat de langa el, ci arata-i putin mediul nou, fa-i cunostinta cu educatoarea, arata-i unde este dulapiorul cu haine sau toaleta. Daca incepe sa fie trist sau sa planga, nu il certa in public , spune-i ca totul este bine si ca la sfarsitul programului vei veni dupa el. Cand te desparti de el, fii vesela si pupa-l. Reaminteste-i ca vei veni dupa el la sfarsitul programului.

 

Din nefericire, foarte multi parinti considera ca aceste institutii precum sunt cresa sau gradinita sunt responsabile de educarea celor mici si raspunderea parintilor e doar sa le cumpere anumite obiecte de care acestia au nevoie. Nu este recomandat sa gandesti astfel, intrucat copilul trebuie educat inca dinainte de a face acest pas in colectivitate. El trebuie indrumat pas cu pas, iar cand va intra in colectivitate trebuie sa fie deja pregatit sa faca fata acestei schimbari care se intampla in viata lui.