Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Deseori ai tendinta de a iti refuza copilul spunandu-i „nu”. Acest cuvant folosit des in preajma cel mic poate avea totusi cateva consecinte nedorite. Deci, nu este indicat deoarce cu timpul, dupa ce va creste mare, iti va urma exemplu si il vei auzi deseori spunand „nu”. Acest lucru se poate intampla si intr-un dialog purtat cu tine cand iti va raspunde cu aceeasi moneda.

 

De aceea, este recomandat sa incerci sa cauti alte modalitati si alternative de a iti refuza copilul fara sa folosesti cuvantul „nu”. Pentru disciplina copilului acest cuvant negativ poate fi daunator, dar poate fi si ineficient pentru cresterea lui. Luand exemplu de la tine, acest cuvant poate sta chiar si in calea initiativelor si oportunitatilor care se ivesc in viata de zi cu zi a copilului si este ca o frana in calea dezvoltarii lui si a creativitatii.

 

Specialistii spun ca poate deveni frustrant pentru un copil ca parintele sa ii interzica aproape orice lucru pe care el ar dori sa il faca. Ei trag un semnal de alarma pentru parinti deoarece acest lucru poate chiar impinge copilul la comportamente negative si acte de rebeliune in copilaria tarzie.

 

Unii parinti au tendinta de a fi foarte duri, stricti si fermi cand vine vorba de educatia celui mic sau cand vor sa il determine sa nu mai faca un anumit lucru sau activitate. Aceasta interdictie poate da nastere unor reactii negative in comportamentul celui mic, cum ar fi accese de furie, tipete, tavaliri pe jos sau plansete. Chiar daca este greu sa calmezi copilul si sa ii faci fata crizelor de temperament sau personalitate ale acestuia, mai ales la varste fragede, este recomandat sa il disciplinezi constructiv si corect.

 

Nu trebuie sa te gandesti ca daca nu folosesti cuvantul „nu” in cresterea si disciplina lui, copilul va avea parte de o crestere haotica si va avea voie sa faca absolut orice, ori ca ii permiti sa dezvolte un comportament negativ. Formularea unei interdictii cu o explicatie bine compusa o sa aibe mai mult succes si prichindelul va intelege mult mai bine de ce nu are voie sa faca acel lucru si nu va mai avea un comportament negativ sau nu va plange.

 

Treptat, va scadea si nivelul de frustrare al copilului si nu va mai fi suparat pe tine deoarece stie de ce nu are voie sa iasa afara sau sa manance dulciuri inainte de masa. Unii copii la varste fragede nu stiu sensul si semnificatia cuvantului „nu” precum un adult, de aceea ei au nevoie de explicatii in incetarea unei activitati pe care vor sa o faca.

 

Este recomandat pentru tine ca parinte sa ii distragi atentia si sa ii oferi alternative cand incepe sa aibe anumite comportamente negative. Cand copilul incepe sa se joaca cu telefonul tau sau sa tranteasca anumite lucruri prin casa este bine ca in loc sa zbieri la el sau sa ii spui sa „nu” mai faca acel lucru, sa ii oferi rapid alte alternative. In acest fel ii distragi atentia si eviti ca el sa aibe anumite crize. Incearca sa ii gasesti alternative distractive si atractive, pentru ca cel mic sa isi gaseasca alta ocupatie de care sa fie multumit.