Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Daca iti intrebi copilul ce inseamna Pastele, cel mai probabil iti va raspunde „cand primesc cadouri de la iepuras” sau „cand facem oua colorate”. Totusi, trebuie mentionat ca Pastele este cea mai importanta sarbatoare religioasa a crestinatatii. Aceasta sarbatoare are o incarcatura spirituala deosebita si este bine sa ii transmiti si copilului tau aceasta informatie. Totusi, din pacate, pentru multi Pastele nu mai are nimic de a face cu credinta, ci este mai degraba doar un prilej pentru a pregati o masa copioasa.


De Pasti se sarbatoreste invierea lui Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu, si a treia zi dupa rastignire. Acesta este considerat evenimentul fundamental al crestinismului. Ca parinte este greu sa ii explici copilului tau, mai ales daca are cativa anisori, din ce motive a fost crucificat Isus Hristos si cum a „inviat din morti” plus alte informatii cu character religios.


Mai jos poti gasi cateva metode care te pot ajuta sa ii explici copilului tau semnificatia Pastelui.


• Un moment prielnic de a-i impartasi aceasta informatie este seara, in locul povestii obisnuite de culcare.


• Lasa-l pe el sa vina sa iti puna intrebari. Explica-i cat mai pe intelesul lui si daca nu stii sa ii raspunzi la intrebare, nu il mintii, spune-i ca nu stii momentan, dar vei afla si ii vei spune apoi.


• Explica-i ce inseamna pentru tine in primul rand aceasta sarbatoare. Citeste-i din biblie sau din carti legate de aceasta sarbatoare frumoasa.


• Evita sa pui accentul pe cununa cu tepi, pe biciuire sau pe rastignirea lui Iisus pe cruce. Este destul sa stie ca a suferit mult, dar nu foarte detaliat.


• Ceea ce trebuie el sa inteleaga cel mai bine din Pasti este momentul invierii. Asa ca poti sa te axezi mai mult pe acest subiect.


• Inrositul oualelor nu este doar o activitate distractiva, ea are si o semnificatie spirituala. Explica-i motivul pentru care inrositi ouale de Pasti.


• Foloseste-te de „Biblia pentru copii” pentru a ii enumera cateva pasaje cu intamplarile cele mai importante. Aceste carti iti pot fi de mare ajutor deoarece sunt special create pentru capacitatiile de intelegere a copiilor, intr-un limbaj coerent si simplu.


• Este bine sa iti implici copilul in pregatiri si activitati pentru Pasti. Chiar daca este vorba de vopit oua, gatit, de facut curatenie, sau jucarii si jocuri cu specific, toate acestea sunt ocazii bune pentru ca micutul tau sa inceapa sa invete semnificatia acestei sarbatori.


• Un alt simbol pe care micutul tau trebuie sa il stie este lumina din noaptea de Inviere. Dupa ce va creste este bine sa il iei cu tine si cu familia la slujba de Inviere din noaptea de Sambata spre Duminica Pastilor. Explica-i pas cu pas tot ce se intampla in momentul slujbei si care este semnificatia luminii din noaptea Invierii.


Aceasta sarbatoare poate fi un moment deosebit pentru micutul tau. Ai grija ca cel mic sa inteleaga ce sarbatoriti si nu uita sa faci totul mai frumos pentru micutul tau cu cateva jocuri sau jucarii specifice. Sarbatoarea in familie este cu siguranta un moment cat se poate de special pentru cel mic.