Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Diversificarea alimentatiei la bebelusi este o perioada in care copilul va experimenta mai multe sortimente de mancare. Cand incepi acest proces, este bine sa aplici o regula de 4 zile, perioada in care poti depista sensibilitatile si alergiile copilului la anumite alimente.


Regula de 4 zile este un test de verificare pe care il aplici celui mic pentru a testa toate tipurile de sensbilitati digestive si reactii alergice pe care micutul tau le poate manifesta odata ce incepe sa experimenteze alte alimente si gusturi pe care i le introduci tu in meniul sau zilnic. Multi dintre parinti se tem foarte tare de reactiile alergice pe care copilasul le poate avea in perioada diversificarii alimentatiei, insa unii specialisti au declarat ca pot exista mai multe tipuri de probleme gastrointestinale pe care micutii le pot avea dupa ce degusta un aliment nou introdus in meniu.


Aceasta regula de 4 zile este bine sa fie introdusa inca de la primul aliment solid nou pe care il vei aduga in meniul copilului. Scopul este sa testezi gradul de toleranta pe care sistemul imunitar sau digestiv al celui mic il are fata de alimentul nou si continutul nutritional al acestuia.


Ca aliment solid, poti incepe regula de 4 zile cu un fruct, de exemplu o para. Daca alegi acest fruct, regula este sa il dai copilului timp de 4 zile consecutive, pentru a testa cum reactioneaza organismul lui la acest aliment solid. In tot acest timp este bine sa nu ii introduci un alt aliment solid nou in alimentatia puiutului tau. Acest lucru este chiar foarte important, intrucat daca introduci alt aliment solid nou nu vei stii in cazul unei indigestii sau reactii alergice, care dintre aceste doua alimente este cauza. In consecinta, este recomandat sa introduci pe rand si gradual alte alimente noi, deoarece in acest fel poti observa mai usor care sunt acele alimente care sunt tolerate de organismul micutului si care ii provoaca anumite reactii alergice sau probleme digestive.


Se aplica o regula de 4 zile, chiar daca se stie ca majoritatea alergiilor alimentare apar in cateva ore sau chiar imediat dupa consumarea produsului. Exista cazuri de alergii care apar si dupa 2-3 zile. In aceasta categorie intra si problemele digestive, dupa consumarea unui aliment nou, cum ar fi: varsaturi, balonare, diaree, crampe abdominale si alte reactii nefavorabile.


Aceasta regula poate fi aplicata copilului dupa ce implineste 6-7 luni. In aceste cazuri se poate aplica cu usurinta regula de 4 zile, insa unele mamici incep diversificarea alimentatiei mai timpuriu, chiar de pe la 4-5 luni. In cazul acesta specialistii recomanda sa astepti 7 zile intre introducerea altor alimente solide noi in regimul lui bebe. Cu cat copilul este mai mic cu atat este predispus la reactii alergice si probleme digestive.


Testarea diferitelor tipuri de alimente pentru a vedea care este gradul de toleranta al celui mic fata de acestea este extrem de importanta. Asadar, ai grija sa fii atenta la reactiile puiutului tau dupa ce acesta a consumat un aliment nou.