Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Diabetul este considerat a fi o afectiune destul de grava, care daca nu este tratata corespunzator se poate agrava, ducand la multe complicatii. Diabetul creste nivelul zaharului in sange si este catalogat ca o boala cronica. El se imparte un doua categorii: Diabetul de tip 1, care apare deobicei la copii, iar cel diabetul de tip 2, care este mai frecvent la persoanele dupa 40 ani, adica la adulti.


Ce este diabetul?


Dupa ce mancam, sucurile digestive transforma alimentatia in zahar, denumit glucoza, fiind considerata principala sursa de energie a organismului. Dupa ce glucoza intra in sange, insulina ajuta celulele organismului sa foloseasca glucoza pentru energie si crestere. Insulina este produsa de pancreas, iar intr-un organism sanatos, pancreasul produce o cantitate de insulina corecta.


La micutii care sufera de diabet de tip 1, pancreasul nu poate produce insulina. In schimb, la diabetul de tip 2 produce insulina dar celulele organismului nu o pot absoarbe. Persoanele care sufera de diabet, chiar daca este de tip 1 sau de tip 2, elimina glucoza prin urina, care nu mai este folosita pentru energie.


Tratamentul pentru diabet


Printr-un tratament corespunzator si o monitorizare atenta, putem tine diabetul sub control. Trebuie sa fim foarte atenti, deoarece daca nu este tratat corect, el poate duce la boli renale, orbire, boli cardiace, infectii cutanate, afectiuni nervoase, paralizie, osteoporoza si in cel mai grav caz chiar la moarte. Este important de mentionat ca diabetul este considerat a fi o boala ce nu se poate trata. Acest lucru inseamna ca este o boala ce poate fi doar tinuta sub control, pe parcursul vietii. Totusi, un tratament potrivit va fi suficient pentru ca bolnavii de diabet sa poate duce o viata normala.


Diabetul la cei mici


Din pacate, una dintre cele mai des intalnite boli cronice la cei mici este diabetul. Diabetul de tip 1 afecteaza 1 din 300-500 de copii si adolescenti. Ciudat este ca de obicei diabetul de tip 2 este intalnit la persoanele dupa varsta de 40 de ani, insa tot mai frecvent acesta apare si la copii.


Diabetul de tip 1 ataca celulele producatoare de insulina din pancreas. Majoritatea parintilor care au un copil ce sufera de diabet, cred ca este o boala cu o componenta genetica. Este adevarat, dar de obicei persoanele cu diabet de tip 1 nu au in istoricul familial aceasta boala. Insa la diabetul de tip 2, genetica are un rol important. Persoanele care sunt considerate a avea un risc major sunt: latino-americanii, afro-americanii, asiaticii si americanii. Factori de risc care declanseaza aceasta boala sunt lipsa exercitiilor si obezitatea. Desigur, exista si un mit cu privirea la aceasta boala, in care se considera ca daca consumi mult zahar faci diabet. Mai multe cercetari tind sa contrazica acest lucru.


In cazul in care copilul tau a fost diagnosticat cu diabet, cel mai probabil este vorba de diabetul de tip 1, adica insulino-dependent. El va avea nevoie in mod regulant de injectii cu insulina pentru a procesa glucoza, deoarece nu mai poate produce insulina. Chiar daca este cat se poate de dificil pentru orice parinte sa afle ca micutul sau sufera de aceasta boala, este important sa stii ca un tratament potrivit va tine diabetul sub control. Asistenta medicala este cruciala in cazurile de diabet.