Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

La un moment dat, pedepsele pot fi productive sau benefice, dar pot atrage si o energie negativa asupra copiilor. Specialistii spun ca secretul este sa dezvolti un sistem de pedepse si recompense eficient. Recompensele au rolul sa incurajeze si sa motiveze un anumit tip de comportament. Daca ii oferi copilului ca recompensa un anume obiect pe care il doreste de ceva timp, vei vedea ca cel mic este va fi mai determinat sa coopereze.


Daca copilul tau are o varsta frageda, el va aprecia recompense de genul jucarii, abtibilduri colorate, dulciuri sau chiar complimente. Un alt lucru pe care el il va aprecia este sa ii acorzi pur si simplu timp pentru a petrece momente distractive impreuna, plimbari, aventuri sau alte activitati care sa ii faca ziua fericita. Este recomandat ca micutul sa fie mai mult recompensat si apreciat decat pedepsit, deoarece psihicul micutului poate fi afectat de sentimentul de vinovatie si fiecare lucru pe care il face il poate considera o greseala. In acest fel, el isi va pierde increderea in sine si ii va fi frica sa faca absolut orice.


Pedepsele sunt considerate restrictionari ale libertatii de miscare pana micutul indeplineste o anumita conditie sau pana isi revizuieste comportamentul. Specialistii spun ca aceste pedepse se recomanda a fi folosite ca o consecinta logica a problemelor comportamentale manifestate de catre micut si este bine sa fie aplicate in unele dintre urmatoarele situatii sau oricand este nevoie:


• Sa realizeze ca anturajul sau unele persoane din preajma sa nu sunt potrivite;
• Sa ajute la imbunatatirea comportamentului;
• Copilul sa realizeze ca nu isi foloseste timpul liber intr-un mod responsabil;
• Sa observe ca anumite atitudini nu sunt acceptate de parinti.


Exista totusi modalitati de pedeapsa care isi pierd din valoarea. De exemplu, daca lui ii face placere sa petreaca majoritatea timpului singur in camera lui si tu il trimiti in camera lui drept pedeapsa, cel mic va fi de fapt fericit. Aceasta este considerata ca o recompensa pentru el. In acest caz, trebuie sa schimbi putin modul in care il pedepsesti, privandu-l de un privilegiu legat de camera lui sau cerandu-i sa petreaca timp in afara camerei sale. Este important totusi sa te abtii de la umilire, critica sau sarcasm deoarece pe termen lung, il impinge pe copil la un comportament sfidator, anti-social, opozit sau abuziv, pe viitor.


Folosirea fortei si a violentei in a pedepsi copilul nu este niciodata o solutie. Orice tip de agresiune, palmuirea peste cap, fata sau bataia la fundulet este considerata o forma de abuz. Multi dintre parinti considera bataita ca un lucru benefic deoarece sustin ca pentru ei aceasta forma de pedeapsa a dat roade cand au fost mici.


Pedeapsa fizica este considerata de specialisti ca fiind o forma de pedeapsa folosita de parintii care nu au timp sa gaseasca alta optiune sau sunt frustati deorece nu mai stiu ce sa faca si ce metode sa mai foloseasca pentru a indrepta comportamentul micutului lor. Violenta poate afecta psihicul si poate produce traume emotionale copilului. Aceasta forma de pedeapsa poate conduce la denaturarea relatiilor cu parintii si atrage chiar si ura fata de ei.