Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Una dintre cele mai comune temeri printre mamici este ca cel mic nu mananca suficient. De fapt, aceasta pare a fi o preocupare foarte comuna printre mamici, indiferent de varsta celui mic. Faptul ca bebelusul nu mananca destul ori ca apetitul celui mic nu este adecvat este o preocupare continua pentru orice parinte. Mesele celui mic sunt uneori chiar un motiv de stres pentru mamicile foarte grijuli care vor sa fie absolut sigure ca micutul lor va fi perfect hranit si sanatos.


Cand, ce si cat manaca cel mic?


De cele mai multe ori, lipsa sau scaderea poftei de mancare este considerata de mamici ca fiind provocata de o problema de sanatate. De foarte multe ori insa se poate ca acest lucru sa fie departe de realitate. In multe cazuri poate fi vorba doar de o etapa in cresterea celui mic sau poate fi chiar provocata de stilul puiutului de viata sau de alimentatia pe care o primeste.


Cele mai comune cauze ale scaderii poftei de macare, legate de stilul de viata al celui mic, sunt:


1. Cel mic mananca intre mese. Daca ii dai puiutului tau sa manance intre mese, indiferent de cantitatea consumata, cel mai probabil acesta nu va mai avea pofta de mancare atunci cand se pune la masa. Este foarte simplu de inteles faptul ca daca cel mic ciuguleste cate ceva des, nu va mai avea pofta de mancare sau va manca mult mai putin la masa.


2. Cel mic trece printr-o noua etapa a dezvoltarii sale. Atunci cand puiutul tau trece printr-o noua etapa a dezvoltarii sale, pofta sa de mancare creste si ea proportional. Totusi, este important de stiut ca exista si o perioada in dezvoltarea celui mic cand are loc o decelerare a cresterii, ceea ce duce chiar la scaderea poftei de mancare.


3. Stresul. O cauza extrem de comuna atat printre cei mici, cat si printre adulti, a scaderii poftei de mancare, este stresul emotional. Cel mic poate suferi de stres dintr-o serie de motive, de la probleme la scoala, pana la probleme in familie.


Ati factori care opt duce la scaderea poftei de mancare sunt consumul de dulciuri si sucuri, precum si viata sedentara. Miscarea in aer liber este necesara pentru a stimula pofta de mancare a celui mic.


Intre varsta de 1 si 5 ani, pofta de mancare a copilului scade, comparativ cu primul an de viata. Indiferent de varsta celui mic, este important ca acesta sa manace atat cat organismul sau are nevoie. Cel mic nu trebuie sa fie fortat sa manance, doar pentru ca parintii sai cred ca acesta nu a mancat suficient. Fiecare micut are propriile sale nevoi, precum si propriul sau ritm de crestere si dezvoltare.


Desigur, pot exista si situatii cand cel mic scade in greutate datorita lipsei de pofta de mancare sau prezinta alte semne ale unei potentiale bolii. In aceste cazuri, consultul medical este absolut obligatoriu si nu trebuie sa asteptati prea mult timp pana cand cereti sfatul unui specialist.