Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Deoarece apar tot mai multe intrebari legate de consumul anumitor lichide de catre copiii, acest subiect nu trebuie ignorat. Desigur, sunt foarte multe lichide pe care copilul tau are voie sa le consume. Printre acestea se enumera sucurile, desigur doar cele permise, laptele, apa si ceaiurile. Dintre cele enumerate toate par in regula, dar stii cat are voie micutul tau sa consume din fiecare?


Cantitatea de lichide pe care copilul trebuie sa o consume zilnic variaza in functie de varsta, de temperatura de afara si de nivelul de activitate al copilului tau. Specialistii spun ca un copil care are varsta cuprinsa intre 12 si 36 luni are nevoie de aproximativ 1.2 l de lichide pe zi. In aceasta cantitate nu intra doar apa, ci si laptele sau alte tipuri de bauturi. Desigur, trebuie sa tii cont si de preferintele copilului tau, sa vezi care este bautura lui preferata. Si mai important este sa nu scazi cantitatea de apa pe care acesta o primeste.


Mai jos veti gasi un top al bauturilor recomandate la copii:


Apa


Consumul de apa este obligatoriu pentru fiecare persoana, dar cantitatea consumata va varia in functie de varsta. La copiii care au vasta cuprinsa intre 1 si 3 ani este recomandat sa le dati 230-580 ml de apa pe zi. Pe langa aceasta cantitate se adauga si laptele pe care copilul trebuie sa il consume zilnic. Apa poate fi si minerala, insa cel mai indicat este sa ii dai copilului tau apa plata, poate si cu anumite vitamine sau arome, care sa ii asigure un continut nutritional adecvat. Nu uita ca apa este cea mai recomandata de medici si principala sura de hidratare.


Laptele


Laptele este cel mai cunoscut lichid pentru copii. Laptele este primul lichid pe care bebelusii il consuma, inaintea oricarui altuia. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, laptele consumat incepe sa fie diversificat in mai multe tipuri:


- Lapte praf – o sursta bogata in fier, calciu, vitamine, proteine, biotina si magneziu.


- Lapte de vaca – acest lapte este recomandat a fi consumat abia dupa 1 an. La fel ca laptele praf, el este bogat in proteine, magneziu, fosfor, riboflavina, vitamina A, D, B12.


- Lapte de capra – se crede ca acest lapte este tolerat mai bine de catre cei mici in comparatie cu cel de vaca. El este bogat in magneziu, proteine, riboflavina, fosfor, vitamine.


- Lapte fara lactoza – pentru cei care nu o tolereaza. El are aceleasi recomandari in ceea ce priveste vitaminele si mineralele precum laptele de vaca.


Ceaiuri


In privinta consumului de ceai trebuie sa fii foarte atenta, deoarece el poate fi foarte benefic pentru sanatatea copilului tau, dar la fel poate fi si nociv. Anumite plante care sunt folosite pentru prepararea ceaiului pot fi toxice, iar medicii evita sa le recomande copiilor. Insa, plantele care sunt considerate bune pentru copii sunt chimen, musetel, chimen dulce sau marar. Totusi, chiar daca sunt considerate sigure, este bine sa primesti avizul medicului, inainte sa le dai copilului tau. Ceaiurile de fructe gasite in comert sunt un bun inlocuitor pentru anumite sucuri.


Sucurile


In privinta sucurilor, se stie ca cele mai bune sucuri si cele mai recomandate sunt cele naturale, fie ele din legume proaspete sau din fructe. Cele carbogazoase, gasite in comert, nu sunt indicate in alimentatia zilnica a copilului. Sucul de legume sau fructe, ii da posibilitatea copilului sa isi ia portia zilnica de vitamine. Pe langa aceste sucuri, liomanda este la randul ei buna pentru cel mic.