Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Muscatura de capusa poate fi foarte periculoasa, atat la copiii cat si la adulti. Intepatura acestei insecte poate chiar transmite foarte multe boli. Ca parinte, este indicat sa te documentezi si sa fi in tema cu principalele pericole implicate de muscatura capusei. Si cel mai important este sa stii care sunt metodele de prevenire ce se pot lua pentru a evita un eventual pericol.


Este bine stiut faptul ca dupa inteptura tantarului, muscata capusei este al doilea pericol care poate transmite boli de la insecte la om, la nivel mondial. Nu te gandi ca principalul pericol este leziunea cutana in sine, ci secretiile, toxinele si microorganismele care se afla in si se transmit prin aceasta muscatura.


Capusele pot fi de doua feluri, fie din familia Ixodidae, cele cu carapace tare, sau fie din familia Argaside, cele ce au un tesut extern moale. Ambele categorii pot prezenta pericole pentru om. Capusele traiesc in tufe sau in iarba, iar raspandirea lor este extrem de comuna. Din cauza dimensiunii lor mici, ele sunt extrem de greu de observat cu ochiul liber.


Atacul capusei cu carapace moale este extrem de dureros si provoaca reactii imediate celui ce a fost muscat. Ea se hraneste intr-un interval de o ora, iar dupa ce capusa se umple de sange, incepe sa elimine o anumita substanta care este periculoasa pentru corpul uman. Daca capusa cu carapace moale se hraneste in mai putin de o ora din corpul uman, capusa cu carapace tare se hraneste mai multe zile din organismul victimei. Dupa ce termina procesul de hranire, la fel ca cealalta capusa, incepe sa elimine substante periculoase.


Desigur, te intrebi care sunt bolile care se pot transmite prin muscatura capuselor. Una din principalele astfel de boli este Boala Lyme. Este o boala extrem de amenintatoare pentru starea de sanatate a corpului uman, mai ales pentru unul fragil, ca cel al copilului. Aceasta boala poate fi transmisa si prin muscatura unui tantar, nu doar de la capusa.

Mai jos sunt enumerate si alte boli care pot fi transmise de muscatura acestei insecte:


• Anaplasmoza
• Babesioza
• Erlichioza – o infectie sanguina
• Febra Colorado
• Scleroza
• Bolile reumatice
• Alzheimer
• Boala Lyme
• Encefalita


Pentru copii, riscul unui eventual atac al capuselor este mult mai ridicat deoarece ei obisnuiesc sa se joace in mai multe spatii verzi, precum parcuri sau locuri special amenajate in natura. Perioada critica de infectare este in sezonul cald. Intre lunile aprilie-iulie, copilul trebuie sa fie ferit deoarece sansa de a fi muscat de o capusa este una extrem de ridicata.


Care sunt metodele de prevenire a unei eventuale muscaturi a capusei?


Desigur, se poate spune ca cea mai eficienta metoda de prevenire a unei muscaturi de capuse este sa iti ti copilul departe de spatiul verde. De exemplu: tufisuri, copaci, iarba etc. Chiar si atingere unui animal parazitat poate creste riscul de a fi muscat de o capusa.

Totusi, nu poti tine copilul departe de anumite locuri de joaca, asa ca mai jos poti gasi cateva metode de prevenire:


• Aplica-i copilului o lotiune care sa il protejeze de eventuale muscari de insecte. Asigura-te ca lotiunea sa fie special pentru copii.
• Deparaziteaza periodic animalul de companie.
• Evita sandalele, sabotii sau alte obiecte de incaltaminte care expun laba piciorului.
• Nu lasa copilul sa se joaca cu animale comunitare.
• Palaria de soare poate proteja copilul de capusele care se afla pe ramurile copacilor.
• Dupa ce se intoarce de la joaca, fa-i un dus copilului si semne ale unei muscaturi de insecta pe pielea sa.


Este important ca in cazul in care descoperi o muscatura de capusa pe corpul micutului tau, sa apelezi imediat la un medic.