Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Este vara, deci cu siguranta vei merge la joaca cu micutul tau, la plaja, intr-un parc sau chiar in curtea casei voastre. Expunerea la soare in astfel de locuri, unde contactul cu soarele este inevitabil, poate fi de rau augur pentru copilul tau. Efectul secundar al expunerii la soare pe o perioada lunga si fara protectie solara este insolatia, o forma de hipertermie. Insolatia apare cand organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.


Insolatia este considerata a fi inamicul numarul unu nu doar al adultilor, dar si al copiilor pe timp de vara. Simptome precum stari de voma, stare de somnolenta, lipsa transpiratiei, respiratie accelerata, edeme de caldura la nivelul exremitatilor, ameteli, dezorientare, piele rosie sau uscata, convulsii, durerile de cap sau temperatura ridicata a corpului, se pot instaura imediat ce insolatia apare.


Cand observi astfel de simptome la copilul tau, este bine sa stii ce fel de masuri de prim ajutor poti lua. Dupa ce micutul tau este expus la soare pe o perioada indelungata de timp, este bine sa il duci imediat la umbra si sa ii dai sa bea apa in cantitati mici si regulate. In caz de voma, el se va deshidrata. Sa nu ii dai paracetamol sau aspirina, care sunt prevazute pentru scaderea temperaturii corporale, deoarece efectul va fi invers, deci sunt sanse ca simptomele sa se agraveze.


Maseaza-i extremitatile mainilor si ridica-i usor picioarele de la sol, intrucat in acest fel circulatia sangelului va fi favorizata. In caz de arsuri ale pielii, unge-i pielea cu o lotiune dupa plaja. Sunt recomandate de catre medici si compresele cu apa rece. Daca ai avea un pulverizator cu care sa ii stropesti apa pe corpul micutului, acest lucru ii va face bine.


Ca parinte, este indicat sa te documentezi in privinta insolatiei inainte ca tu si copilul tau sa iesiti pe timpul verii afara. O scurta cercetare te va scuti de anumite experiente neplacute pe care le poti intalni. Mai jos poti gasii cateva sfaturi care s-ar putea sa iti fie de ajutor:


• Este bine sa ai la tine tot timpul o sticluta cu apa, pentru a-ti hidrata copilul la anumite intervale de timp. Pe langa sticluta, nu uita de o palarioara pentru a-i proteja pielea fina a capului.


• Nu iesiti afara la orele amiezii, acestea fiind intre 10.00 – 17.00. Intre aceste ore soarele este mult mai puternic si arde cel mai tare.


• Vestimentia este la fel de importanta. Imbraca-l in hainute care sa aiba culoare deschisa. Aceste culori deschise vor respinge razele soarele, in loc sa le atraga, cum sunt cele inchise la culoare.


• Inainte sa iesiti afara, maseaza corpul copilului cu o lotiune de protectie solara cu factor SPF. Daca copilul intra in apa, nu uita sa-l dai din nou cu crema.


Desigur, alimentatia are un rol important pe timpul verii. Nu iti hrani copilul cu alimente dulci procesate deoarece nu ii vor aduce niciun aport nutritiv si nici nu il hidrateaza. Sunt recomandate sucurile naturale, ceaiul sau apa. Aceste lichide sunt singurele care pot evita starile de deshidratare si riscul ca micutul tau sa faca insolatie este cu siguranta mai scazut.