Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Stiati ca rosiile sunt de fapt fructe? Ele sunt foarte bogate in vitamina C, iar introducerea lor in alimentatia copilului este foarte benefica. Insa, medicii sunt de parere ca introducerea lor in meniul copilului ar trebui sa se faca undeva in jurul varstei de 10 ani. Rosiile sunt considerate a fi alimente acide, fapt care poate provoca anumite efecte neplacute mai ales copiilor nou nascuti. Aceste efecte neplacute sunt: eritem fesier, iritatii in jurul gurii si diverse probleme digestive.


Poate te intrebi cate vitamine si minerale poate contine o rosie. Cred ca vei ramane uimita cand vei afla ca rosie este de fapt una dintre cele mai importante surse de vitamine, minerale si de antioxidanti pentru sanatate. Specialistii sustin ca rosia contine si o asa zisa substanta-minune denumita licopen. Aceasta substanta are efecte puternice imunostimulatoare, anti-imflamatoare in organism si chiar anticancerigene. Lipocenul ajuta la stimularea cresterii copilului si ii intareste sanatatea. Mai jos poti vedea ce fel de minerale si vitamine contine rosia:


Minerale:


• Seleniu
• Potasiu
• Magneziu
• Fosfor
• Sodiu
• Zinc
• Fier
• Calciu


Vitamine:


• Vitamine A
• Vitamine B6
• Vitmine C
• Vitamine E
• Vitamina K


Pe langa acestea, rosia are un continut scazut de sodiu, cholesterol, grasimi saturate si calorii.


Cand mergi sa cumperi rosii, trebuie sa alegi cele mai frumoase si mai coapte rosii pentru copilul tau. De aceea, incearca sa urmezi cativa pasi inainte sa le cumperi. Asigura-te ca au o culoare rosie ferma, fara urme verzi; nu sunt lovite sau nu pete pe ele, au si codita atasata; cand le iei in mana, sunt ferme. Trebuie sa stii ca rosiile zemoase sunt si cele mai hranitoare si gustoase.


Dupa ce reusesti sa gasesti si sa cumperi cele mai frumoase rosii din piata, trebuie sa te gandesti cu ce aliment le poti asocia pentru a face un meniu gustos pentru copilasul tau. Poti cauta pe internet cateva retete gustoase de preparat, dar trebuie sa tii cont de anumite aspecte.

Rosiile pot fi preparate alaturi de alte legume sau chiar tipuri de carne ori de cereale. Copilul tau sigur va fi incantat de un meniu gustos si sanatos. Nu uita ca rosiile sunt gustoase chiar si in supe. Medicii sustin ca rosiile pot fi cu usurinta combinate si cu alimente grase, dar sanatoase. De exemplu masline, peste sau avocado. Rosiile ajuta la absorbtia completa a licopenului in organism.


Ca parinte trebuie sa tii cont ca micutul tau sub varsta de 1 an nu are voie sa consume rosiile crude, ci doar gatite, adica fierte sau coapte, dar in cantitati mici. Ele fiind gatite, acidul este absorbit, iar sistemul digestiv al copilul tau va tolera mai bine rosia. Nu trebuie sa iti faci griji in privinta folosirii rosiei la mancare deoarece ea poate fi introdusa in aproape toate felurile de preparate. Cele mai des intalnite meniuri servite copiilor sub un an in care se regaseste si rosia sunt supele, pireurile, tocanite sau cateva retete speciale care contin si carne. Ai grija totusi sa scoti semintele din rosie, deoarece ele pot fermenta in stomac, fapt care poate da nastere anumitor simptome neplacute copilului tau, cum ar fi diaree, balonare, reflux gastroesofagian sau crampe abdominale.