Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Acum ca este vara si temperaturile au crescut considerabil, creste si riscul de toxiinfectie alimentara. Asa ca ar trebui sa ai grija cu ce iti hranesti copilul si chiar pe tine insuti. Problema este ca majoritatea dintre alimentele care pot declansa aceasta afectiune sunt produse comune, pe care, noi, majoritatea le consumam zi de zi. Printre acestea se regasesc cartofii, salata verde, rosiile, si multe altele.


Probabil nu esti chiar asa familiara cu toxiinfectia alimentara pentru ca nu ai suferit de o astfel de afectiune sau nu ai avut un astfel de caz in familie. Este bine insa sa stii, ca pe timpul sezonului cald, ea se poate declansa destul de rapid. Documenteza-te in legatura cu toxiinfectia alimentara si incearca sa eviti unele alimente care o pot declansa. Toxiinfectia alimentara este o infectie digestiva care se declanseaza prin ingestia de alimente contaminate cu anumite bacterii si cu toxinele lor.


De cele mai multe ori, toxiinfectia alimentara survine in colectivitate. Asa ca, daca un anumit produs este contaminat, exista riscul ca toata familia sa sufere de toxiinfectie alimentara. Printre alimentele de baza, care poate declansa toxiinfectia este oul. Nu doar oul in sine, dar si un preparat care contine oua. Printre acestea se enumera produsele de patiserie si inghetata. Pe langa oua, trebuie sa ai grija si la anumite lactate facute din lapte insuficient fiert sau crud. Mezelurile sunt si ele pe aceasta lista, ele avand riscul sa contina anumiti germeni precum: salmonella, Campylobacter, Yersinia sau Clostridium perfringens.


Care sunt simptomele toxiinfectiei alimentare?


De obicei, simptomele apar la aproximativ 9-10 ore dupa ingestie. Printre simptome se enumera dureri abdominale, febra sau oboseala, care se poate extide pe cateva zile, si diaree. Evolutia toxiinfectiei alimentare este benigna si intr-un final, boala dispare de la sine.


Cum poti sa te tratezi de toxiinfectia alimentara


In cel mai bun caz, la un caz de toxiinfectie alimentara este nevoie de o rehidratare. In alte cazuri, este necesar sa apelezi la medicamente antispasmodice, intarzietoare de tranzit si chiar antiseptice intestinale. Copiilor si batranilor, in cele mai multe cazuri, li se prescriu antibiotice. In cazul gravidelor, situatia se complica putin, deoarece trebuie facute mai multe teste pentru a depista daca este vorba de salmonella. Aceasta bacterie poate provoca o nastere prematura.
Mai jos gasesti cateva alimente care pot provoca toxiinfectia alimentara:


Ouale: Dupa cum am spus, oul este principalul aliment care poate provoca toxiinfectia alimentara. Cele mai multe cazuri de contaminare cu acest aliment sunt intalnite in restaurante.
Legumele verzi: Printre aceste alimente se enumera varza, salata sau stevia. Deseori aceste frunze sunt contaminate prin simplul fapt ca intra in contact cu anumite animale sau cu apa nesanitara. Este important sa le speli bine inainte de a le consuma.


Peste proaspat: Trebuie sa fii atenta la pestele proaspat deoarece el se deterioreaza la scurt timp dupa ce este prins. Deteriorarea lui duce la contaminarea cu o toxina denumita scombrotoxin. Consumarea aceste toxine va duce la simptome precum: dureri de cap, inrosirea pielii, pierdea vederii sau diaree.


Cartofii: Aceste legume sunt considerate ca find un aliment foarte sensibil. Trebuie sa te asiguri ca ii speli bine inainte sa ii pui la gatit. Fiindca ii pui la gatit, cartofii pot contamina si prepartele de langa ei, ceea ce este mult mai grav.