Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Mersul micutului este un drum plin de peripetii. El isi va dezvolta mersul in timp, iar in acest proces de invatare vei avea si tu o contributie. Procesul prin care cel mic invata sa mearga este destul de lung, fiind un drum pe care copilul va experimenta mai multe tactici cum ar fi tarat, mers de-a busilea, ridicat in picioare si in cele din urma primii pasi facuti pana la o anumita destinatie. In cele din urma, el va reusi sa mearga pe propriile lui picioare, fara niciun fel de ajutor din partea ta.


Rolul tau in tot acest proces de invatare, este sa iti incurajezi copilul si sa ii dai increderea ca este in siguranta si ca poate sa descopere aceasta experienta a mersului pe 2 picioare. In primele 14 luni, prichindelul va reusi sa stea in fundulet, apoi va urma statul in picioare si in cele din urma va reusi sa mearga pe propriile lui picioare. Mai jos vom incerca sa detaliem aceste procese pe care copilul le parcurge pana la rezultatul final, adica mersul pe doua picioare:


Taratul


Pana la 10 luni, copilul se va tarai mai prin toata camera. El va fi incantat de aceasta experienta pe care el a descoperit ca o poate face. Cel mai bun lucru in acest proces este ca cel mic va invata sa isi coordoneze miscarea simultana a mainilor si a picioarelor. Incurajeaza-i aceasta miscare si chiar pune-te intr-un anume loc si cheama-l pe cel mic sa vina la tine.


Statul in fundulet


Cand copilul tau va reusi sa stea in fundulet, atunci inseamna ca el a inceput deja sa castige mobilitatea corpului. Cat timp el va sta in fundulet, musculatura lui se va intari si in timp va fi pregatita pentru urmatoarea etapa. Acest lucru se intampla de obicei pana la varsta de 7 luni. Cat timp copilul sta in fundulet, tu te poti juca cu el diferite jocuri in care el sa aibe oportunitatea sa isi intareasca musculatura. Unul dintre aceste jocuri este cel cu mingea, in care va pasati mingea de la unul la altul.


Ridicatul in picioare


Dupa ce musculatura lui se intareste, iar sistemul lui osos devine din ce in ce mai puternic, el va face un pas destul de mare in procesul de a merge singur pe picioare. Acest pas este ridicatul in picioare. Cel mic va incerca sa se sprijine de piese din mobilierul din camera sau de unul dintre parinti. Acest lucru se va intampla in jurul varstei de 10-11 luni. Cand copilul va face aceasta noua descoperire, tu trebuie sa fii alaturi de el si sa il ajuti sa isi gaseasca echilibrul. El va fi foarte mirat de ceea ce a reusit sa faca, si anume sa stea in doua picioare. Cu siguranta si tu te vei bucura alaturi de el de acest moment frumos.


Intr-un final, primii pasi facuti


Intr-un final, copilul tau se va ridica in doua picioare si va incepe sa mearga dintr-un colt al camerei in celalalt. Acest lucru il va face sprijinindu-se de anumite mobiliere din camera. In acest moment, tu trebuie sa iti iei toate masurile de siguranta pentru ca micutul sa nu se loveasca in cazul in care isi va pierde echilibrul. Este bine sa il incurajezi incontinuu si sa il chemi sa vina la tine pe propriile lui picioare. La inceput, distanta trebuie sa fie mica intre voi si pe parcurs sa incerci sa o maresti. Primii pasi sunt foarte importanti in viata unui copil, dar si in viata ta de parinte. Ai grija sa filmezi acest moment pentru ca pe viitor o sa devina o piesa importanta de amintire.