Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Cu totii ne amintim de cate o lovitura mai zdaravana pe care am suferit-o in copilarie. Aceste lovituri au fost urmate de cate un cucui sau o julitura care ne incomda pe timp de o saptamana. Trebuie sa fim constienti ca aceste lovituri sunt destul de frecvente si chiar imprevizibile la copii si uneori chiar si la adulti. Daca stam sa ne gandim, ce farmec ar fi avut copilaria daca nu am fi suferit cate o zgarietura, julitura, intepaturi de insecte, vanatai, entorse, fracturi sau curs sange din nas. Acum, ca parinte trebuie sa te astepti ca micutul tau sa vina acasa cu cate o jultitura sau vanataie. Insa, trebuie sa fii pregatita si sa stii cum sa tratezi aceste plagi pentru a nu se infecta sau a provoca diferite complicatii.


Mai jos vom incerca sa detaliem cateva dintre intamplarile des intalnite la copii:


Conjunctivita


Aceasta afectiune este destul de des intalnita la micuti, deoarece virusul este transmis la ochi prin intermediul manutelor. Cand este la joaca, copilul pune manuta pe fel si fel de jucarii care contin diferite microbi si dupa aceea isi duce mana la ochi. In acel moment, el este expus la riscul infectarii cu acel virus care face parte din familia poxvirus, dupa aceea apare conjunctivita. Simptomele conjunctivite sunt: inrosirea ochiul, lacrimarea lui si resimtirea unei mancarimi locale. Nu sunt motive de ingrijorare deoarece boala disparte destul de rapid, dar trebuie sa iti duci copilul la medic pentru scrierea unei retete de picaturi cu antibiotice. Medicul iti va comunica cum trebuie luat tratamentul.


Intepaturi de insecte si paianjeni


Aceste afectiuni se intampla mai des pe timpul sezonului cald. Copilul tau se va juca prin diferite spatii verzi sau parcuri. El are tendinta de a se arunca prin iarba si va incerca sa exploreze fiecare bucatica de verdeata sau pamant. In aceasta activitate din aer liber, micutul tau se poate alege cu diferite iritatii ale pielii, deseori cauzate de intepaturile unei viespi, tantar sau ale unei insecte. Trebuie sa fii pe faza, deoarece daca este muscat de aceste insecte, tu trebuie sa ii dezinfectezi zona iritata si sa scoti acul insectei din piele folosind o penseta. Ai grija, daca zona iritata se inroseste si se umfla mai tare, du-te cu el la medic doarece este vorba de o infectie. Daca este muscat de paianjen, trebuie sa mergi imediat la urgenta.


Entorse sau fracturi osoase


Cred ca orice copil a suferit cate o entorsa in urma unei cazaturi mai usoare. Aceasta in cel mai fericit caz, deoarece alti copii care nu au fost asa de „norocosi” au avut parte de o cazatura mai serioasa, o cazatura din care a rezultat o fractura osoasa. Fractura este cea mai dureroasa afectiune; in urma fracturarii osul este rupt iar durerea este pe masura. Copilul tau trebuie dus imediat la medic, iar in drum spre medic trebuie sa ii pui o compresa cu apa rece sau cu gheata si hainutele trebuie indepartate de pe acea zona. Daca te pricepi, este bine sa ii pui doua tele din cutia sanitara sau daca nu ai sa improvizeze doua, pana cand ajungi cu el la spital.