Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Odata devenite proaspete mamici, multe femei se confrunta cu sentimentul de vinovatie. Unele se streseaza deorece au impresia ca nu sunt destul de capabile sa aiba grija de copilul lor, pe cand altele din cauza ca isi neglijeaza prietenii sau persoanele apropiate. Acest sentiment de vinovatie le afecteaza pe mamici in moduri diferite. Depinde de la o mamica la alta, deoarece unele trec peste acest sentiment odata ce isi intra serios in rolul de parinte, pe cand alte mamici sunt afecte serios de acest sentiment si chiar intra intr-o depresie severa. Ce este acest sentiment de vinovatie si care sunt cauzele lui?


Neindemanarea


Daca experimentezi pentru prima data nasterea unui copil, este logic ca nu ai experienta in ingrijirea micutului tau, deoarece nimeni nu s-a nascut parinte. Acest lucru se invata pe parcurs, fie ceri sfatul unui medic, al mamei tale ori al unei prietene. Unele mamici se documenteaza chiar de pe internet. Acest lucru te face uneori sa cazi victima unor sentimente de vinovatie. Nu trebuie sa te stresezi, doarece lucruri precum schimbarea unui pampers, baita bebelusului tau, ori alaptarea sa corecta se invata in timp ce exersezi si continui sa faci aceste lucri zi de zi. Lucrurile acestea se invata cu multa rabdare si un exercitiu continuu, deoarece trebuie sa stii ca nu exista inca parintii perfecti. Pe parcurs vei ajunge cu siguranta un expert in ingrijirea copilului, deci nu ai de ce sa te simti vinovata sau stangace.


Sentimentul Maternitatii


Sentimentul maternitatii poate aparea dupa nasterea copilului sau chiar in timpul sarcinii. Daca nu ai reusit sa experimentezi acest sentiment, chiar daca ai nascut, este posibil sa te incerce anumite frustrari sau sa te simti vinovata. Daca nu te invaluie un sentiment puternic de iubire fata de bebelusul tau, vei avea impresia ca esti o mama rea si ca nu esti facuta pentru a fi parinte. Mai pe scurt, te simti vinovata ca nu iti iubesti copilul sau nu il iubesti chiar asa de mult pe cat ai crezut ca o vei face. Inainte sa incepi sa te simti frustrata si sa ai impresia ca slujba de parinte nu este pentru tine, trebuie sa stii ca legatura afectiva dintre mama si copilul nu apare intotdeauna chiar dupa nastere. Un motiv pentru care nu traiesti acest sentiment de iubire puternic poate fi cauzat de faptul ca au loc unele schimbari hormonale in organismul tau dupa nastere.


Nu mai ai timp si pentru tine


Chiar daca iti doresti cu ardoare sa iti petreci majoritatea timpului cu copilul tau nou nascut, corpul tau iti cere cateva zile de relaxare. Chiar daca nu vrei acest lucru, este indicat sa te detasezi putin de copilul tau, fie si pentru cateva ore si sa ai grija si de propria ta persoana. Ai grija sa faci acest lucru fara sa simti unele remuscari. Este posibil ca dupa ce iti iei aceste zile de repaus sa ai impresia ca nu este bine ce ai facut si ca nu esti o mama buna doarece te-ai detasat de copilul tau pentru a te relaxa. Trebuie sa te gandesti ca nu este ca si cum ai fugit de copilul tau sau ca vei crea o ruptura intre tine si cel mic.


Odata ce te impaci cu aceasta ideea vei vedea ca nu mai exista remuscari. Odata ce te relaxezi si te intorci la copilul tau plina de energie, vei putea sta toata ziua alaturi de micutul tau si sa te bucuri de el.