Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Multi specialisti din acest domeniu dezbat acest subiect chiar si la ora actuala. Acest domeniu este putin pus sub semnul intrebarii deoarece exista mai multe ipoteze referitoare la factorii care pot influenta sau determina conturarea personalitatii copiiilor, deci si a micutului tau. Cei mai cunoscuti factori sunt factorii sociali, ereditatea, cultura si educatia.


Probabil te intrebi ce reprezinta personalitatea unui copil. Personalitatea unui copil reprezinta un set complet de calitati, cum ar fi ganduri, opinii, idei proprii, care il diferentiaza de alti copii, atitudini si multe altele. Cercetatorii inca incearca sa caute care sunt factorii principali ce pot influenta modul in care se formeaza personalitatea unui copil. Aceste dezbateri se fac si in ziua de astazi.


Tipuri de personalitate


Cum niciun copil nu este identic, el isi va forma pe zi ce trece o personalitate pe care o va intruchipa ca si adult. Personalitatea unui copil se creaza sub influenta mai multor factori. Copilul tau cu siguranta va avea o personalitate formata, care va fi functionala si stabila inca de la varsta prescolara. Cele mai des intalnite personalitati la copii prescolari sunt: copilul activ, copilul neatent, copilul sfidator, copilul apatic si copilul temator. In mod sigur si copilul tau se va incadra intr-una din aceste categorii de personalitati.


Factorii sociali


Unul dintre cei mai importanti factori in dezvoltarea personalitatii copilului il reprezinta mediul de acasa si influenta parintilor. Felul in care te comporti cu micutul tau si il inveti cum sa se comporte in societate va fi un punct important de plecare pentru micutul tau. Cultura si lectiile care ii sunt expuse inca de mic vor avea un rol important in formarea unei personalitati puternice. Cu ajutorul mamei, cel mic va incepe sa inteleaga si sa recunoasca anumite emotii. El va invata despre sprijin, iubire, empatie, generozitate si intelegere de la parinti. Pe masura ce va creste, copilul tau va descoperi si alte emotii iar tu va trebui sa fii acolo sa il inveti sa stea deoparte de cele negative si sa implementeze in personalitatea lui doar cele pozitive.


Educatia


Educatia este un alt factor important care isi va pune cu siguranta o amprenta destul de mare in fomarea personalitatii unui copil. Ea este foarte importanta in modelarea comportamentului. Trecerea de la gradinita la scoala si apoi la facultate il va ajuta pe copil sa experimenteze mai multe medii, in care cu siguranta va avea multe de asimilat si de invatat. In afara de a invata copilul, scoala mai este locul in care cel mic va incepe sa socializeze cu diferite persoane noi. El va invata ce inseamna sa respecti anumite reguli iar modul in care este tratat de catre colegi si profesori va avea un impact puternic asupra lui si a dezvoltarii personalitatii.


Cultura


Modelarea unei personalitati depinde mult si de asimilarea unor elemente ale culturii la care copilul tau este expus inca de cand s-a nascut. In fiecare societate exista cu siguranta o cultura care predomina. De exemplu, cultura europeana corespunde unui anumit model de personalitate. Aceasta cultura este preluata de catre familie, care o transmite mai departe in educatia copilului si modului sau de dezvoltare. Caracteristicile culturii europene sunt: cooperarea, sociabilitatea, pragmatismul, competivitatea si punctualitatea.