Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Bebelusul in primii ani din viataAmintirile copilariei rareori includ evenimente petrecute inaintea implinirii varstei de trei ani.

De regula, pana la aceasta varsta se manifesta ceea ce specialistii numesc amnezia copilariei.

 

Amnezia copilariei este un termen cat se poate de comun, dar care a fost obiectul de studiu al multor programe de cercetare.

Specialistii au descoperit ca amintirile importante sunt pastrate de noi toti pe o perioada de aproximativ 16 ani.

Totusi, cei mai multi copii incep sa aiba amintiri de la varsta de 5 ani. Acest lucru este cat se poate de normal, specialistii afirma.

Insasi cercetarea acestui domeniu s-a dovedit a fi problematica deoarcece subiectii supusi studiului nu au putut data cu siguranta perioada in care au avut loc evenimentele relatate ca amintiri.

 

Doar amintirile puternice, legate de un eveniment cu adevarat important sau marcant, sunt tinute minte de copil in aceasta perioada. Acestea pot fi amintiri deosebit de fericite sau evenimente mai putin placute.

 

Ce cauzeaza amnezia infantila este inca o intrebare fara un raspuns clar. In prezent, exista 3 teorii cu privire la aceasta realitate. Spre exemplu, unii specialisti spun ca deficitul in ceea ce priveste codificarea informatiei, faptul ca nu au conceptul de sine, precum si faptul ca zona creierului responsabila cu stocarea informatilor este inca imatur dezvoltata, sunt cauze ale manifestarii amenziei copilariei.

 

Amintirile care raman din aceasta perioada sunt asa numitele amintiri ecran. Ele apar ca niste imagini in mintea copilului care le uita pana poate realiza ca sunt cu adevarat amintiri.

 

Amintirile din copilarie sunt de regula considerate a avea o incarcatura afectiva deosebita, tocmai de aceea copilul nu le poate memora in viata adulta, cand ele de regula nu mai devin accesibile celui mic.

O alta teorie spune ca de fapt copilul nu poate tine minte diverse evenimente din viata de pana la 5 ani pentru ca cei mici inca nu stiu cum sa formuleze o amintire.

Din acest motiv, amintirile nu pot fi fixate. Varsta de 6 ani este considerata a fi cruciala din acest punct de vedere. Incepand cu aceasta varsta anumite transformari au loc in ceea ce priveste socializarea, inteligenta si impactul limbajului in viata copilului.

 

Cand copilul dezvolta abilitatea de a isi schimba modelul de organizare a informatiei, el devine capabil sa o fixeze. In consecinta, cel mic incepe sa retina evenimente importante, care sunt ulterior stocate ca amintiri.

 

Desigur, in multe situatii copilul reuseste sa isi aminteasca locuri, evenimente sau mici detalii dinaintea varstei de 5-6 ani. Spre exemplu, daca cel mic reviziteaza parcul in care era dus zilnic in primii ani de viata, va stii ca ii este cunoscut, chiar daca nu isi va aminti momentul in care a l-a vizitat.

 

Memoria se poate imbunatati la orice varsta. Inca de la 18 luni, cel mic isi poate imbunatatii memoria prin joc. Jocurile cu caracter repetativ vor ramane in mintea celui mic care le va memora dupa ani. Acelasi lucru ramane valabil si in ceea ce priveste activitatile repetitive.

 

Cu cat cel mic va repeta activitatea, nu conteaza ca este un joc, cititul unui povesti sau un moment drag petrecut cu parintii, cu atat sansele ca el sa ramana in mintea celui mic cresc.

Amnezia copilariei este o realitate, desi manifestarea ei nu inseamna ca cel mic nu va avea nici o amintire dinaintea varstei de 6 ani.