Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Multi parinti se confrunta cu o astfel de problema si anume conflictele dintre generatii. Aceasta problema este cu siguranta foarte accentuata in ziua de astazi cand sunt atat de multe gadget-uri si obiceiuri. Conflictul dintre generatii este mai pronuntat atunci cand copilul ajunge la adolescenta. Cauzele acestui conflict sunt schimbarile de principii, o comunicare defectuoasa, resursele limitate de timp, mentalitatea si modelele culturale care pot aparea in societate, iar parintii nu pot sa se adapteze sau sa le inteleaga.


Cand o astfel de problema se iveste, parintii deseori apeleaza la persoane specializate in astfel de domenii sau la prieteni care au fost si ei la randul lor intr-o astfel de situatie. Dar, totusi, ce este un conflict intre generatii? Un conflict intre generatii se poate spune ca este o discrepanta a convingerilor si a intereselor pe care le au copiii si parintii intr-o epoca, in ceea ce priveste cresterea si educatia.

Unii dintre parinti au tendinta sa isi invete copii asa cum la randul lor au fost educati si ei, printr-o metoda invechita, nebagand de seama ca regulile, societatea si modelele de educatie se schimba de la o generatie la alta. Ei sunt de parere ca rolul unui copil este sa stea intr-o biblioteca, citind multe carti, invantand zilnic si mergand la olimpiade. Timpul sau liber, copilul trebuie sa si-l petreaca cu familia.


Aici apare conflictul, deoarece un copil in ziua de astazi vrea sa isi petreaca cat mai mult timpul liber alaturi de prietenii lui, mergand in cluburi, cafenele, navigand pe internet si cumparand ultimele gadget-uri care sunt la moda. Aceasta problema este total neschimbata de cel putin 15-20 de ani. Majoritatea parintiilor nu inteleg ca ei sunt cei care trebuie sa se adapteze noilor sisteme de educatie si disciplinare. De aici si „razboiul” intre ei si cei mici.


O alta cauza a conflictului este timpul limitat de care parintii dispun. Copii se simt abandonati si duc lipsa de afectiune, atentie si de timp petrecut alaturi de parinti. Chiar daca parintii doresc sa le ofere tot ce este mai bun copiilor lor, ei nu reusesc sa o faca din cauza timpului limitat de care dispun si din cauza diverselor probleme si preocupari legate de servici.

Copii doresc ca ei sa isi petreaca cat mai mult timp alaturi de familie si sa aiba parte de atentie si afectiune. In familiile numeroase, problema este si mai grava. De obicei, cel care este nascut primul are parte de mai multa atentie si suport din partea familiei. De aici si conflictul care apare intre copiii si parinti. Fratii mai mici se vad nevoiti sa aiba cat mai multe rezultate pozitive pentru a le atrage atentia parintiilor.


Cum puteti sa aplanati acest conflict?


In loc sa fi autoritara si dura in ceea ce priveste educatia si modalitatea de a il creste pe micut, trebuie sa incerci sa te adaptezi vremurilor moderne si sa depui un mic efort pentru a il intelege pe cel mic. Incearca sa discuti cu el si sa ii intelegi pasiunile si preocuparile pe care el le are in ziua de azi. Explica-i felul in care internetul poate sa influenteze cresterea unui copil sau ce se poate intampla daca priveste prea mult la televizor. Nu incerca sa ii spui acest lucru ca pe un repros, ci fi blanda ca el sa poata sa inteleaga ceea ce ii spui.