Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Cand copilul este mic, disciplina si educatia lui sunt lucruri foarte importante. Fiecare parinte trebuie sa asigure copilului o educatie buna si sa aiba maniere. Ca parinte, cu siguranta vrei ca micutul tau sa fie civilizat, sa cunoasca bunele maniere si sa invete bine la scoala. Dar care sunt masurile si metoda de educare a copilului? Important este ce masuri iei fata de micutul tau. Daca aplici masuri agresive si stricte, se vor revarsta asupra copilului, iar cel mic va deveni timid, anxios si fara incredere in propriile sale forte. Cu siguranta, si imaginea sa de sine va fi una scazuta. Important este sa fii blanda cu puiutul tau si sa ii explici frumos ceea ce trebuie sa invete. Iata cateva semne care iti vor arata daca esti un parinte strict si sever cu copilul tau.


Copilul evita sa isi aduca acasa prietenii


Copilului tau ii place sa aiba cat mai multi prieteni care sa ii aduca acasa. In acest fel, el va avea parteneri de joaca cu care se va distra. Tu, ca parinte, probabil ai anumite reguli legate de casa si ii amintesti de fiecare data acest lucru de fata cu prietenii lui. In acest fel, cel mic se va simti inconfortabil. In momentul in care observi ca el nu va mai aduce pe nimeni acasa, inseamna ca acest lucru l-a deranjat si incearca sa evite un alt conflict de fata cu prietenii lui. Cand sunt mici, copiilor nu le place sa fie criticati de fata cu alti copiii, pentru ca acest lucru ii va pune intr-o lumina proasta.


Reguli care depasesc atributiile parentale


Parintii stabilesc foarte multe reguli legate de multe aspecte ale vietii, cum ar fi siguranta, scoala, comportamentul, morala si felul de a se comporta in societate. Acest lucru nu este rau, insa ceea ce trebuie sa stii este sa nu intervii in aspectele personale, si anume in gusturile copilului. Nu trebuie sa ii impui copilului sa faca ceva ce nu ii place. De exemplu, daca lui nu ii place sa cante la vioara si ii place sa joace fotbal, ar trebui sa il lasi sa faca ceea ce ii place lui. Aceste lucruri sunt decizii care tin doar de el, de preferintele lui si de ceea ce ii place lui sa faca.


Ii interzici mai totul


Daca ajungi sa ii interzici aproape orice din ceea ce el vrea sa faca, sa stii ca este o abordare gresita. In acest fel copilul isi va pierde increderea in sine si in propriile sale puteri. Vei ajunge sa ai un copil timid. Chiar daca nu pare cea mai potrivita initiativa a copilului, incerca sa nu ii interzici sa faca acel lucru. Desigur, atata timp cat siguranta lui nu este pusa in pericol. Lasandu-l sa incerce el singur, cel mic va invata sa fie mai responsabil si sa cunoasca cat mai multe lucruri. Lasa deoparte vorbele „nu ai voie ai” sau „nu atinge aia” si incepe sa ii explici frumos de ce nu are voie si ce se intampla daca pune mana pe acel lucru. In acest fel, cel mic va reusi sa inteleaga mai bine ceea ce trebuie sa faca.