Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Vine momentul cand copilul tau poate merge la gradinita. Atunci este si timpul cand te intrebi daca el este pregatit sa faca acest pas, trecerea de la timpul petrecut acasa la gradinita. Poate fi o trecerea grea pentru el? Se poate adapta acestei perioade?


Copilul poate merge la gradinita chiar de la 3, 4 ani sau chiar mai mare. De obicei, in primii 2 ani, prichindelul isi petrece marea perioada in sanul familiei sau alaturi de bunici. Despartirea lui de mediul familial poate fi o etapa greu de depasit. Probabil, a mai facut cunostinta cu alte persoane noi cat timp s-a jucat in parc cu alti copii sau a mers in vizite, dar sa fie dus intr-un colectiv mare de copii si adulti necunoscuti poate fii o incercare grea pentru cel mis. Mai jos poti gasi anumiti factori care pot influenta atitudinea copilului la gradinita:


Dependenta de parinti sau de alt membru al familiei (matusa, bunica)


Exista cazuri in care copilul nu accepta sa ramana in prezenta persoanelor straine. Aceste situatii se intampla mai ales atunci cand micutul a petrecut majoritatea timpului alaturi de parinti, deoarece ei nu au avut curajul sa il lase in compania altcuiva sau pur si simplu nu au avut cu cine sa il lase. Aceasta situatie este destul de delicata, deoarece sociabilitatea copilului nu este dezvoltata, iar cel mic se va teme de persoanele necunoscute si nu va accepta sa ramana cu acestea ori se joace cu copiii straini.


La gradinita apar multe astfel de probleme, mai ales cand copilul refuza sa vorbeasca cu persoane noi, sa se joace cu jucariile de acolo si sa participe la activitatile organizate de gradinita. Pentru a putea sa previi astfel de situatii este bine sa il duci din timp pe micutz sa vada gradinita, sa faca cunostinta cu edcatoarele, sa vorbesti cu el despre program si despre activitatile de la gradinita si sa mergi impreuna cu el sa isi cumpere ghiozdan, haine si caiete.


Atitudinea familiei


Vine momentul cand mama trebuie sa isi dea copilul la gradinita pentru a-si incepe serviciul. Inainte de a face acest lucru, ea trebuie sa fie sigura ca acolo unde merge, copilului ei este in siguranta si nu exista nici urma de suspiciune legate de personalul gradinitei, nu va invata cuvinte urate, nu se va lua la bataie sau ca se va putea imbolnavi. Cand mama este pe ganduri si este stresata de acest lucru, cu siguranta copilul va simti atitudinea sa si ii transmite si lui starea de neliniste. Ea trebuie sa mascheze nelinistea ei deoarece altfel cand va merge la gradinita, cel mic va resimti aceasta neliniste si va incepe sa planga ori ii va fi frica de personalul gradinitei.


Relatia mamei cu educatoarea


Relatia dintre educatoare si parinti este foarte utila si importanta. Parintii trebuie sa stie ce se intampla cu prichindelul lor la gradinita, ce refuza sa faca sau ce ii place sa faca. Educatoarea ii va putea tine la curent cu toate lucrurile pe care copilul lor le face si ce pasiuni noi a descoperit. Este foarte important sa dai copilul la gradinita, deoarece daca o refuza, va urma sa refuze si scoala, iar acest lucru nu este deloc indicat. Incearca sa il ajuti pe cel mic sa se adapteze la gradinita pentru a evita eventuale neplaceri pe viitor.