Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Bunele maniere ale micutului pot contura o eticheta valabila chiar si pentru familia lui, asa cum la randul sau si proasta crestere afecteaza reputatia caminului din care copilul provine. In ultimul timp, multe persoane din cadrul didactic se plang de lipsa celor „sapte ani de acasa” si ii acuza pe parintii ca ignora comportamentul descentrat al copiilor lor. Din pacate, acei sapte ani de acasa incep sa lipseasca chiar si din comportamentul adultilor. Venind la scoala pentru a se interesa de situatia copilului, mamicile si tatici copiilor nu afiseaza intotdeauna cea mai dezirabila atitudine.


Cel mai bine este sa eviti astfel de probleme si sa il inveti pe micutul tau inca de mic care sunt bunele maniere. Avand bune maniere, copilul tau va fi foarte apreciat atunci cand incepe scoala, iar invatatorii si profesorii sai vor avea doar cuvinte la lauda la adresa puiutului tau. Mai jos vei vedea ce inseamna ca prichindelul tau sa aiba bune maniere.


Metode de invatare a bunelor maniere


Exista o serie de pasi de parcurs pentru a invata bunele maniere la scoala. Cu siguranta, micutul tau nu va retine aproape toate regulile care ii sunt transmise, de aceea trebuie luat pas cu pas si invatat prin activitati practice. De aceea, poti incepe inca de acasa si sa ii arati copilului tau cum se poarta o interactiune intre profesor si elev. Poti juca un joc in care tu sa fii profesorul iar micutul tau sa invete cum se saluta un profesor, cum se cere permisiunea de a raspunde sau alte gesturi tipice care se pot intampla in timpul orelor. Un alt pas este sa ii explici copilului tau care sunt consecintele unui comportament urat si ce urmari poate avea un astfel de comportament. Invata-l ca este bine sa ai un comportament decent, sa salute pe toata lumea, sa ii tratezi pe toti frumos, iar in acest fel cu siguranta i se intoarce si lui favorul.


Educatia se face din familie


Direct responsabili pentru educatia de baza a micutului sunt, fara indoiala, parintii. Ei sunt cei care trebuie sa ii modeleze atitudinea politicoasa si dezvoltarea bunului simt. Aceste atitudini sunt cruciale pentru dezvoltarea micutului, pentru viata lui de elev dar si pentru adultul care se va transforma pe viitor. Tu, ca parinte trebuie sa iti dai silinta si sa reusesti sa iti inveti copilul sa aiba un comportament respectos la scoala, sa vorbeasca frumos, sa fie dragut cu elevii si sa isi respecte profesorii. Numai in acest fel, cel mic isi va creea un obicei pe care il va pune in aplicare si pe viitor cand va fi adult. Sa nu uiti ca ceea ce invata copilul acasa pune in aplicare si in afara acesteia. De aceea, ai grija cum te comporti de fata cu el. Fiti respectosi unul cu celalalt, vorbiti frumos si incercati sa ii dai micutului un exemplu bun de urmat.


Regulile de baza pentru bunele maniere


Cu siguranta bunul simt de acasa se va concretiza si la scoala, prin acele cateva reguli de baza pe care tu trebuie sa il inveti pe micut. Iata care sunt acele reguli de baza:


• Sa nu vorbeasca neintrebat in timpul orelor
• Sa salute pe toata lumea cand intra in clasa
• Sa salute profesorul
• Sa inapoieze obiectele imprumutate si sa multumeasca
• Sa ceara permisiunea inainte de a merge la toaleta
• Sa vorbeasca numai dupa ce altcineva si-a incheiat ideea
• Sa nu jigneasca pe cineva
• Sa aiba grija de banca lui sau de dulapiorul lui personal
• Sa fie politicos cu colegii
• Sa se comporte frumos in recreatii
• Sa pastreze linistea in timpul orelor