Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Alimentatia in viata copilului este un factor foarte important. Nu exista o varsta anume la care sa il inveti pe micut sa manance sanatos. Multe persoane care se afla la varsta adulta depind de educatia nutritionala cu care s-a obisnuit in copilarie. Aceasta este educatia nutritionala primita de la parintii. De aceea, este foarte important sa ii dai micutului o educatie corespunzatoare si sa-l inveti sa manance cat mai sanatos posibil. Nu incerca sa ii dai mult dulce, mai ales ca o mica recompensa in schimbul unui serviciu deoarece acest lucru va duce la o relatie vicioasa intre copil si mancare.


Trebuie sa il inveti pe copil ca alimentele sunt ca un combustibil pentru organismul lui. Stabileste-i un program de masa foarte bine stabilit si informeaza-l despre fiecare aliment in parte, ce beneficiu aduce el organismului si de ce este bine sa il consumam. Imediat dupa ce prichindelul tau implineste o varsta la care devine capabil sa intelaga ceea ce ii explici tu si poate face o legatura logica, il poti invata principiile piramidei nutritionale.

Poti avea cu el o discutie interesanta si in acelasi timp distractiva despre cele 6 categorii principale de alimente. Acestea sunt legumele, fructele, cerealele, lactatele, dulciurile si carnea. O idee ar fi sa-i desenezi pe hartie acest triunghi si sa ii arati pozitia fiecarui aliment. Ordinea corecta a alimentelor in de la baza piramidei in sus este: cerealale, legumele, fructele, lactatele, carnea, dulciurile.


Alimentele care se afla in varful piramidei, adica zaharurile, grasimile, prajiturile si untul, pot fi evitate deoarece nu sunt indispensabile corpului. De fapt, aceste alimente pot fi foarte periculoase pentru sanatatea corpului. Explica-i micutului ca dulciurile nu trebuie consumate zilnic. Desenandu-i aceasta piramida si explicandu-i fiecare aliment in parte ce beneficiu are el asupra corpului, ii vei imprima din timp principiile nutritiei corecte.


Implicarea copilului


Pentru a intelege mai bine cat de important este sa mananci sanatos, implica-ti copilul in procesul familiei de selectie si procurare a hranei. Cu siguranta, puiutului ii plac excursiile la supermarket, de aceea il poti lua cu tine si chiar sa il poti pune sa te ajute cu lista de cumparaturi. Mergeti impreuna la raionul de fructe si roaga-l sa te ajute sa alegi cele mai proaspete fructe si legume. In acest fel, cel mic nu se va gandi la ciocolata, napolitane si alte dulciuri pe care de fiecare te ruga sa i le cumperi.


Dupa excursia de la supermaket, unde copilul tau a fost alaturi de tine si te-a ajutat la procurarea hranei, este timpul sa prepari o masa copioasa. Pentru a fi mult mai interesant, il poti ruga pe micut sa fie alaturi de tine in bucatarie si sa te ajute la prepararea hranei. Poti face un meniu din legume delicios si atragator daca ii dai anumite forme interesante, cum ar fi sa tai feliile de morcovi in forme inedite sau sa aranjezi rosiile intr-un aspect frumos.

Cel mai bine este daca se consuma paine la masa sa apelezi la cea integrala. Ii pot da si ei un aspect frumos daca o tai in forma de steluta sau inimioara. Pentru desert, cel mai bun este iaurtul cu fructe, de preferat este ca acesta sa fie pregatit in casa.