Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Copilul la varsta de 2 -3 aniVarsta de 2-3 ani este de cele mai multe ori descrisa ca perioada schimbarilor pentru cel mic.

Acum este momentul cand copilul incepe sa faca primii pasi in dezvoltarea unui echilibru, dezvoltand capacitatea de comunicare si devenind din ce in ce mai curios in legatura cu lumea din jurul lui. Pe masura ce creste, cel mic va dezvolta abilitati noi, dar si noi interese.

 

La varsta de 2-3 ani copilul merge si alearga, poate invata sa mearga cu bicicleta, adora sa se joace cu mingea si se poate catara cu usurinta la locul de joaca. Incepand cu aceasta varsta, vorbirea devine mai clara, deci copilul poate socializa cu cei din jur. Desigur, parintii trebuie sa stie ca fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare. Aceasta inseamna ca cei mici vor ajunge la etape diferite de dezvoltare, depinzand de propriul lor ritm.

Socializarea

Desi cel mic incepe sa afiseze independenta fata de parinti, va continua sa se joace singur o perioada de timp. La inceput cand cel mic se joaca cu alti copii, ii va trata pe acestia ca si cum ar fi obiecte sau jucarii. Copii la 2-3 ani refuza sa imparta jucariile cu alti copii. Cel mic se opune cu inversunare cerintei de a oferi jucariile lui altor copii. Acest lucru ramane valabil si in multe situatii in care copilul are un frate sau o surioara.

 

Activitati ce contribuie la dezvoltarea micutului tau

Copilul la aceasta varsta este foarte emotiv. Cel mic trece cu mare usurinta de la o stare emotionala la alta. Copilul devine mai irascibil, refuza sa asculte si vrea sa faca doar ce isi doreste.

Psihologii impart aceasta perioada in Varsta lui Nu, intre 1,6 ani si 2,6 ani, si Varsta lui Eu Singur, intre 2 si 3,5 ani. Totusi, psihologii atrag atentia asupra faptului ca, copilul incepe sa inteleaga care sunt consecintele actiunilor lui, precum si ca exista anumite reguli pe care trebuie sa le respecte. Aici, rolul parintilor devine crucial.

 

 Parintii sunt sfatuiti sa implice copilul in tot felul de activitati. Cantatul, dansatul sau joaca cu cel mic este importanta. In aceasta perioada povestile au rolul de a dezvolta creativitatea micutului, care devine tot mai pasionat de colorat si de jocul cu plastelina. Activitatile creative sunt sustinute in aceasta etapa, precum si cele ce presupun folosirea imaginatiei.

 

La aceasta varsta copii dedica tot timpul lor jocului. Papusile, figurinele, puzzle-urile sau jocurile de constructie, sunt jocuri ce stimuleaza inteligenta si imaginatia celui mic. Copii la varsta de 2-3 ani nu se vor juca impreuna, dar este important ca cel mic sa intre in contact cu copii de varsta lui. Interactiunea dintre copii la aceasta varsta este data de imitatie, cei mici urmarind actiunile celorlati pentru a le imita.

 

Pentru un copil de 2-3 ani lumea este de-a dreptul fascinanta. De aceea, parintii vor intampina dificultati atunci cand va veni ora de culcare a micutului. Cel mic nu vrea sa doarma pentru ca nu vrea sa piarda momentele pretioase de joaca. Cititul inainte de culcare, muzica sau cantatul unui cantecel il va ajuta pe micut sa se relaxeze.

 

Joaca, protejarea celui mic de pericole, precum si independenta oferita micutului sa experimenteze singur sunt elemente cruciale in aceasta perioada.