Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

Gradinita este un mediu educativ placut si foarte benefic in cladirea unei fundatii de educatie a copilului. Gradinita este si o solutie la indemana majoritatii parintilor care nu au unde sa isi lase copii cat timp sunt la serviciu. O parte dintre parinti vad insa gradinita ca pe un mediu ostil unde copilul se bate cu alti micuti sau se imbolnaveste adesea. Din acest motiv, ei prefera sa isi lase copilul acasa, cu o ruda sau cu o bona. Nu trebuie sa vezi gradinita ca pe un astfel de mediu, de acceea, inainte sa iei o decizie pripita trebuie sa faci o lista cu avantajele si dezavantajele gradinitei. Pune tot intr-o balanta si vezi care cantaresc mai mult. La sfarsit, trebuie sa tragi linie si o sa iti dai seama daca merita sau nu ca micutul tau sa mearga la gradinita.


Avantajele gradinitiei


Gradinita este o etapa importanta in viata copilului. Ea reuseste sa implementeze primele aptitudini de care micutul are nevoie inainte de a incepe scoala. Gradinita este cu siguranta un mediu de invatamant creativ si ii ofera micutului posiblitatea de a invata nenumarate lucruri noi. La gradinita, micutul isi va pune la punct abilitatile de a vorbi, a manca si a socializa. Integrarea celui mic printre alti copii de la o varsta frageda reprezinta un beneficiu deoarece aceste abilitati nu pot fi deprinse doar de la parinti sau bunici.


Dupa o perioada petrecuta la gradinita, prichindelul va dobandi abilitatile de citit si scris, iar acest lucru ii va pune bazele invatarii pentru scoala primara. La gradinita, micutul isi va pune pentru prima oara creionul in mana si va invata sa il tina corect. El va incepe sa recunoasca literele, sa numere si chiar sa faca cunostinta cu limbi straine. Aceste aptitudini cu siguranta nu va putea sa le invete acasa de la parinti si rude, din lipsa de timp sau rabdare.


In ziua de astazi, multe gradinite au o programa curriculara cu foarte multe ateliere de arta si dezvoltare. Aceste ateliere au rolul de a stimula imaginatia si creativitatea micutului. Cel mic va avea oportunitatea de a isi dezvolta abilitatile motrice fine, cum ar fi perspicacitatea si indemanarea. Printre aceste cursuri interesante se enumera cursurile de lucru manual, olarit si pictura.


Dezavantajele gradinitei


Chiar daca gradinita ofera o multime de perspective noi de invatare a micutului si o mutime de avantaje, totusi exista si cateva dezavantaje pe care parintii nu le agreeaza. Printre aceste dezavantaje si enumera predispozitia la boli. Odata cu integrarea copilului in colectivul format din alti micuti, acesta va fi predispus mai usor la infectii, viroze sau alte boli ale copilariei. Aceste boli pot fi luate din impartirea jucariilor sau prin contactul direct cu ceilalti copii.


Pe langa expunerea la boli, un alt minus al gradinitei este expunerea la agresiuni verbale sau fizice ale copilului. Parintii sunt de parere ca micutii se lovesc, se imping sau isi spun cuvinte jignitoare care ii pot afecta buna dezvoltare a copilului. Expus la violenta, copilului ii poate creste nivelul de agresivitate si poate sa adopte un limbaj violent.


Odata inscris la gradinita, parintii se tem ca micutul lor nu va avea parte de atentia necesara. In acest institut de invatamant, copii sunt impartiti in grupe formate din mai multi micuti, iar atentia educatoarei este impartita. Cu siguranta copilul nu va primi aceeasi atentia pe care ar fi putut sa o primeasca de la bunici sau de la bona. Insa poate exista si o parte buna din acest lucru, deoarece cu o atentie mai scazuta micutul va putea deveni mai responsabil si va invata sa se descurce singur.