Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

Copilul tau este timid la scoala si nu participa activ la ore? Atunci trebuie sa te gandesti la o modalitate prin care sa ii stimulezi interesul si capacitatea lui a prelua initiativa la ore. Participarea activa a micutului la ore nu trebuie stimulata doar verbal sau fortata prin pedepse ori amenintari. Aceasta incapacitate a prichindelului de a fi activ la scoala poate proveni din simplul fapt ca el este timid, ca are un interes scazut fata de materia respectiva sau are frica de a vorbi in public. Inainte de a forta copilul sa fie activ in clasa, trebuie sa afli care sunt cauzele si ajuta-l sa treaca peste aceste cauze. Odata ce ai reusit sa elimini problema, participarea la ore a copilului va veni in mod natural.


Vorbeste cu el despre evenimentele petrecute la scoala


Trebuie sa gasesti o modalitate de a il convinge cat de important este sa fie activ la scoala si sa participe la ore. Pentru acest lucru, trebuie sa il intrebi zilnic ce evenimente s-au petrecut la scoala, daca astazi a raspuns ceva la ore, daca raspunsul lui a fost corect si daca a raspuns la o intrebare adresata clasei. In functie de modul cum iti va raspunde la intrebari, tu iti vei da seama ce a facut si vei incerca sa gasesti o modalitate de a il ajuta sa depaseasca timiditatea si a castiga mai multa incredere in el. Incurajeaza-l si spune-i ca daca crede ca stie raspunsul la o intrebare, sa lase emotiile deoparte si sa raspunda chiar daca raspunsul lui nu este in totalitate corect. Daca el este activ la scoala va avea numai de castigat si va fi bine vazut de profesori.


Fa-l sa aiba incredere in el


Multi specialisti au spus ca increderea in sine se castiga chiar din sanul familiei. Increderea trebuie consolida in cel mic inca de la varste fragede. Odata ce copilul are incredere in el, nu va avea probleme sa se integreze la scoala si sa fie activ la ore sau sa vorbeasca in fata clasei. Daca copilul nu are incredere in sine si este deja la scoala, nu trebuie sa te panichezi deoarece nu este tarziu sa reusesti sa il inveti pe micut sa fie mai activ la ore. Incredere in sine poate fie castigata atat prin faptul ca il inveti tu ca parinte sau chiar prin activitatile in care il implici zilnic pe cel mic. Asa ca este important sa nu faci comparatii intre el si alti colegi din clasa, trebuie sa ii lasi libertatea de a incerca lucruri noi, sa comunici deschis cu el si sa ii permiti sa ia decizii de unul singur.


Ia legatura cu profesoara


Unul dintre motivele pentru care micutul tau este timid la scoala poate fi si faputului ca el este criticat cand incearca sa raspunda unei intrebari puse de profesoara. Comunicarea ta cu profesoara ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei probleme, iar copilul tau poate avea de castigat. Ai putea sa vorbesti cu profesoara sa il stimuleze putin pe prichindel, sa aiba mai multa rabdare cu el si sa nu il critice daca nu a oferit un raspuns corect la o intrebare adresata in clasa.