Categorii

Dupa Varsta

Promotii

Newsletter

In primii ani din viata, tu ai fost cel mai bun prieten si in acelasi timp mama pentru micutul tau. In afara de tine, prietenii apropiati si alti membrii ai familiei au fost si ei parteneri de joaca ai copilului. Insa, de la o anumita varsta, cel mic trebuie sa invete sa lege prietenii si cu alti copii de varsta lui. El trebuie sa stie ca prieteniile nu vin in mod firesc, ci trebuie sa invete cum sa socializeze si cum se procedeaza intr-o relatie de prietenie. Ca parinte, tu trebuie sa il incurajezi si sa il ajuti sa isi faca prieteni noi cu care sa se joace si sa socializeze.


Inca de la varste fragede, prietenia este un concept important pentru cel mic. Toti copii au tendinta sa se ataseze de alti copii de varsta lor si sa se joace impreuna. Cand mergi cu prichindelul tau in parc, asigura-te ca el se va apropaia de alti copii si va simti acea atractia naturala pe care toti prichindeii o au la acea varsta. Insa, micutul tau trebuie sa invete acele concepte fundamentale ale unei prietenii, cum ar fi sa aiba capacitatea de a asculta, de a-si imprumuta jucariile si sa isi astepe randul la un joc.


Implica copilul in diverse activitati de socializare


Este recomandat ca inca de la o varsta frageda, copilul sa fie implicat in numeroase activitati de socializare. Fie ca il duci in spatii de joaca special amenajate, in parcuri, la cluburi de sport, la cursuri de dans sau la gradinita, interactiunea intre copii de varsta lui este extrem de importanta in dezvoltarea lui. Numai in astfel de activitati vei reusi ca prichindelul tau sa aiba aptitudini sociale. Cel mic trebuie sa aiba destula experienta si sa stie ce inseamna sa fii intre alti copii si cum sa stabileasca o relatie intre ei. Un astfel de exercitiu social cu siguranta il va ajuta extrem de mult pe viitor si va reusi sa se integreze mai usor intr-o societate.


Implica-l in activitati distractive


Inainte sa il duci la un eveniment sau la un grup oganizat de copii, trebuie sa te asiguri ca ceea ce urmeaza ii va fi plac si prichindelului. Este important pentru el ca primele intalnire sa fie cat mai pozitive si pe placul lui. In acest fel el va avea un sentiment de siguranta si de confort si chiar sa fie distrat de evenimentul respectiv. Daca el va avea parte de o experienta esuata, se va simti frustrat, nesigur pe el si va avea sentimente negative iar o lunga perioada de timp va sta departe de alti copii.


Cheama copii in vizita la voi acasa


Poti chema la voi acasa 2-3 copii cu care prichindelul tau sa interactioneze si sa se joace cu ei. Inainte sa vina ii poti explica micutului cum sa se joace cu ei, cum sa vorbeasca cu ei si sa aiba rabdare si sa astepte sa ii vina randul lui la joaca. Lasa-i sa se joace, insa poti veni din cand in cand sa monitorizezi care este atmosfera dintre ei. Sa nu chemi dintr-o data un numar mare de copii deoarece risti ca cel mic sa se sperie si sa nu vrea sa se mai joace.