Acest site foloseste cookie-uri. Prin navigarea pe acest site, iti exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste aici

Ultimele Stiri

 

Multi parinti se tem ca mai devreme sau mai tarziu cel mic va incepe sa arunce si sa strice totul in jurul sau. Desi aceasta este o perioada normala din dezvoltarea celui mic, parintii tind sa creada ca este ceva in neregula cu micutul lor atunci can acesta ajunge la ceea ce specialistii numesc varsta distrugerilor. 

Varsta distrugerilor se manifesta dupa ce copilul incepe sa stapaneasca mersul si este constient de spatiul din jurul lui. Desigur, atunci cand are libertate de miscare, aria de actiune a micutului se va extinde. Intreaga casa va deveni o tina a micutului, iar toate lucrurile sunt supuse riscului. 


Bibelouri, decoratiuni, obiecte, telefoane sau chiar hartii vor deveni fascinate pentru copil, care le va arunca, sparge sau rupe. Cel mic descopera astfel ce se intampla cu fiecare obiect in parte, atunci cand este aruncat. Ceea ce parintii trebuie sa inteleaga este ca cel mic nu face asta pentru ca vrea neaparat sa isi supere parintii. In realitate, cel mic nici macar nu stie ca face ceva rau. Varsta distrugerilor este doar o etapa din dezvoltarea normala a copilului.

 

Nu doar obiectele din casa vor fi tinte ale micutului tau. Jucariile pe care le primeste nu sunt doar interesante din punct de vedere al jocului, ci ele sunt acum dezmembrate pentru ca cel mic vrea sa descopere mai multe despre acea jucarie, modul in care functioneaza sau pur si simplu ca o reactie din dorinta sa de cunoastere si explorare. Aceasta varsta este una in care copilul are nevoie de libertate pentru a testa toate obiectele din jurul sau. Aceasta este modalitatea lui de a afla cat mai multe lucruri despre ele.


La aceasta varsta copilul nu are notiunea de distrugere. Pentru el totul va fi un process de invatare si testare a mediului inconjurator. De fapt, parintii sunt incurajati sa il lase pe cel mic sa descopere cat mai multe de unul singur. Lucrurile ce pot fi stricate trebuie puse in locuri inaccesibile celui mic. Desigur, actele importante sau telefoanele mobile nu trebuie niciodata uitate in apropiarea copilului.

 

Curiozitatea si dorinta de cunoastere il determina pe micutul tau sa strice, arunce sau sparga diverse lucruri, inclusiv jucariile lui. Parintii au un rol deosebit de important in aceasta perioada in care ei trebuie sa ii invete pe micutii lor ca astfel de actiuni nu sunt normale. Copilul trebuie sa inteleaga ca ceea ce face nu este bine, dar trebuie sa fie si constient de consecintele actiunii lui.


Parintii sunt sfatuiti sa nu tipe pe cel mic atunci cand face ceva rau. Ei trebuie sa il ajute pe micut sa inteleaga ca un astfel de comportament nu este dezirabil, ca poate duce la accidente, precum si la distrugerea obiectului in cauza. Pedepsele trebuie aplicate doar cand copilul creste si devine capabil sa faca diferenta intre ceea ce este bine si ceea ce este rau.

Pentru evitarea accidentelor in aceasta perioada parintii trebuie sa tina departe de cel mic toate obiectele ascutite sau ce pot reprezenta un risc de accidentare pentru copil.